BRUKA: Uvozimo krompir iz Egipta i pasulj iz Kirgistana!

Evica Mihaljević iz asocijacije "Plodovi Srbije" kaže da smo došli u situaciju da nam je jeftinije da kupimo proizvode iz inostranstva nego da ih kupujemo kod domaćih proizvođača

  • 1

Voće i povrće je ove jeseni od 30 do čak 80 odsto skuplje nego prošle godine, delom zbog suše, a delom i zbog nedostatka odgovarajućih državnih mera koje bi uticale na veću produktivnost u oblasti poljoprivrede.

Evica Mihaljević iz Asocijacije "Plodovi Srbije" kaže da smo došli u situaciju da nam je jeftinije da kupimo proizvode iz inostranstva nego kod domaćih proizvođača. Razlog tome je, kaže, nedovoljno korišćenje soptvenih resursa i ulaganje države, koje bi podstakle naše seljake na veću proizvodnju.

Krompir je, pre tačno mesec dana, koštao od 30 do 50 dinara, a sada se na tezgama nudi od 50 do čak 80 dinara, što znači da je cena porasla za gotovo 80 odsto.

Ove godine rod krompira je oko osam tona po hektaru, što je tek oko 35 odsto od prosečnog roda. Ukupan prinos od 400.000 tona, neće biti dovoljan, pa se očekuje da će biti uvezene veće količine. Krompir se uvozi, kako saznajemo, po ceni od 20 do 25 centi, što je čak pet puta više nego prošle godine.

- Uvoz je već krenuo, i možda će nam ove godine prvi put krompir stići iz Egipta, jer je na celom Balkanu rod podbacio. Niski prinosi svakako će uticati na ovogodišnju cenu krompira, odnosno plaćaćemo ga više nego ikada. Trenutno se za kilogram krompira plaća 35 centi, ali sa tendencijom daljeg rasta cene – kaže za "Novosti" Ratko Vukićević iz "Plodova Srbije”.

I rod pasulja ove godine je, kako kažu proizvođači, zbog nezapamćene suše, umanjen za gotovo 70 odsto. Zbog toga će se u ponudi na tezgama i rafovima uglavnom naći onaj iz Kirgistana i Turske.

Ni sa jabukama nije bolja situacija. Pored domaćih jabuka, trgovci uvoze određene količine iz Poljske i Italije. Građani Srbije ovih dana jabuke plaćaju od 80 do čak 180 dinara, a od voćara iz smederevskog kraja kilogram se otkupljuje po ceni od 17 do 21 dinar.

- Podbačaj kod jabuke je ogroman, od 50 do čak 70 odsto, pa će berba biti oko 40.000 tona. Zbog suše ni kvalitet nije kao lane - kaže Boban Marković iz Poljoprivredne stručne službe Smederevo.

Od početka godine Srbija je uvezla povrća za ukupno 33.973, a voća za 68.984 evra. U spoljnotrgovinskoj razmeni povrća, beležimo konstantan deficit, a stručnjaci kažu da je to posledica toga ne postoje subvencije za uzgajanje nekih sorti. Zbog toga se proizvodi samo ono za šta nije potrebna komplikovana mehanizacija i obučena radna snaga.

(I. M. / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlada

    10. oktobar 2012 | 16:03

    Toliko imamo zemlje i da oni uvoze???Auuu pa ovo nije normalno koliko zbog gluposti propadamo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA