Predlog budžeta za 2013. godinu 2,279 milijardi dinara

Povećanje u odnosu na Vladin limit je predloženo zbog neophodnih troškova za fasadu Doma Skupštine, ali i dospevanja na naplatu u 2013. godini ranije ugovorenih obaveza

  • 0

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja utvrdio je predlog budžeta republičkog parlamenta za 2013. godinu u visini od 2,279 milijardi dinara.

Kako je na sednici tog skupštinskog tela objasnila generalna sekretarka parlamenta Jana Ljubičić, limit Vlade Srbije za skupštinski budžet bio je 2,033 milijarde dinara, a predlog skupštinskih stručnih službi 2,659 milijardi dinara.

- To znači da sam suzila budžet u odnosu na zahtev organizacionih jedinica, a povećala u odnosu na limit koji je vlada dostavila - rekla je Ljubičić.

Prema njenim rečima, povećanje u odnosu na Vladin limit je predložila zbog neophodnih troškova za fasadu Doma Narodne skupštine Srbije, ali i dospevanja na naplatu u 2013. godini ranije ugovorenih obaveza.

Ona je objasnila da su dalji radovi na fasadi, za šta će biti izdvojeno 235 miliona dinara, neminovnost, budući da je u pitanju veoma star objekat, jer bi u suprotnom bilo posledica na ono što je do sada urađeno.

Budžetom za narednu godinu, kako je dodala, povećana su sredstva za stručne službe, ali ne za plate, budući da je za masovnije povećanje plata službenicima u republičkom parlamentu potrebno promeniti Zakon o platama državnih službenika i nameštenika.

- Predviđena su i veća izdavanja za projekat e-parlamenta, veći broj sednica van sedišta Skupštine Srbije, aktivnosti javnih slušanja, povećan broj međunarodnih aktivnosti. Skupštinskim budžetom je za plate, dodatke i naknade zaposlenih opredeljeno 363,829 miliona dinara, za troškove putovanja 135 miliona dinara, a za zgrade i građevinske objekte ukupno 276,440 miliona dinara - rekla je ona.

Za Republičku izbornu komisiju će u 2013. godini biti izdvojeno 21,514 miliona dinara. Prema Zakonu o Narodnoj skupštini, parlament samostalno utvrđuje i raspolaže sredstvima za rad, a generalni sekretar priprema predlog skupštinskog budžeta.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA