NOVO U MENJAČNICAMA: Srbija otvorila vrata ruskoj rublji

Prema odluci izvršnog odbora Narodne banke Srbije rublja će se uskoro naći u prodaji u svim komercijalnim bankama i menjačnicama u Srbiji

  • 2

Ruska rublja biće uključena na listu stranih valuta kojima će se trgovati na unutrašnjem tržištu Srbije, a to će automatski otvoriti put postizanju sporazuma u ruskoj valuti.

Prema odluci izvršnog odbora Narodne banke Srbije rublja će se uskoro naći u prodaji u svim komercijalnim bankama i menjačnicama u Srbiji. Finansijski zvaničnici dveju zemalja su pri donošenju takve odluke uzeli u obzir rastuću trgovinsku razmenu između Srbije i Rusije, priliv investicija velikih ruskih kompanija u Srbiju i postojanje bilateralne bescarinske trgovine.

Transfer sporazuma na nacionalne valute doprineće proširenju trgovine, budući da se time snižavaju troškovi transakcija. Nacionalne valute, sem toga, postaju stabilnije i smanjuje se njihova zavisnost od američkog dolara.

Moskva već odavno izražava nadu da njena rublja postane svetska rezervna valuta, ali analitičari ukazuju da je prerano za spekulacije da li će se to desiti. Trenutno, rublja ima dobre šanse da postane univerzalna valuta unutar Zajedničkog ekonomskog prostora Rusije, Belorusije i Kazahstana, smatraju analitičari.

Trenutno ruska rublja i valute ostalih zemalja Zajednice Nezavisnih Država (ZND), kao i valute zemalja centralne i istočne Evrope, spadaju u grupu internih valuta, što znači da tražnja za njima postoji uglavnom na domaćim tržištima. Mada takve valute mogu biti delimično ili potpuno konvertibilne, one nisu u upotrebi u međunarodnim transakcijama.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • speedy

    11. oktobar 2012 | 22:04

    Zasto ne bi rublja bila u ponudi?Ako je to uvlacenje onda treba ukinuti sve valute.

  • hahah

    11. oktobar 2012 | 18:28

    Hahaha,nikolic se uvuko putinu u dupe,a dacic pita jel ima jos mesta za njega i vucica. :D

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA