VRAĆENI NA FUNKCIJE: Sudije položile zakletvu u parlamentu

Zakletvu su, pred predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem, položile 193 sudije. Predstavnici udruženja sudija i tužilaca predložili izmene Zakona o sudijama

  • 0

Sudije koje su odlukama Ustavnog suda Srbije vraćene na funkcije položile su zakletvu pred predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem.

Zakletvu su položile 193 sudije od ukupno 194.

Stefanović je sudijama rekao da od njih očekuje da sude po Ustavu i zakonima Srbije, da će omogućiti pravično suđenje za svakog građanina i doprineti da se u velikoj meri vrati potreban ugled sudijskoj funkciji.

- Nadam se da će sudstvo u ovoj zemlji biti istinski nezavisno, da ćete suditi samo po svom uverenju, isključivo po Ustavu i zakonima ove zemlje, da neće niko moći na vas da vrši pritiske da donosite odluke u interesu političara, tajkuna ili nekog trećeg - rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, ukoliko se sudije, koje su danas položile zakletvu, budu toga pridržavale, doprineće i podizanju ugleda Srbije u svetu.

Polaganju zakletve prisustvovala je zamenica predsednika Vrhovnog saveta sudstva Mirjana Ivić.

Traže stalnu funkciju za 900 sudija

Predstavnici udruženja sudija i tužilaca predložili su da se izmenama Zakona o sudijama u stalnu funkciju prevede nešto manje od 900 sudija kojima ističe mandat.

Na skupu "Položaj sudija prekršajnih sudova" predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević rekla je da će krajem ove godine bez funkcije ostati oko 600 sudija prekršajnih sudova i nešto manje od 300 sudija redovnih sudova i istakla da im se mora omogućiti nastavak rada.

- Već se radi na izmenama Zakona o sudijama, a mora se uspostaviti i sistem vrednovanja rada sudija - rekla je Dragana Boljević i navela da je Visoki savet sudstva imao rok da kraja maja 2009. da napravi kriterijume za vrednovanje rada sudija, ali da to nije urađeno.

(Telegraf.rs / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA