PO SKRAĆENOM POSTUPKU: Dulić ubrzo na optuženičkoj klupi ako se optužnica ne proširi

Bivšem ministru će suditi sudija-pojedinac, a ne sudsko veće, dok će pretres biti zakazan odmah ukoliko sudija oceni da optužni predlog nema manjkavosti

  • 4

Početak suđenja bivšem ministru Oliveru Duliću i njegovim saradnicima trebalo bi da bude zakazan u kratkom roku, pošto se proces vodi po skraćenom postupku. Rok može da se produži samo u slučaju ako optužbe budu proširene, jer tužilaštvo i policija još istražuju slučaj "Nuba invest".

Prema Zakoniku o krivičnom postupku, na optužni predlog tužilaštva optuženi nemaju pravo da ulože prigovor, već o ispravnosti optužnice odlučuje samo postupajući sudija.

Optužni predlog podnosi se sudu umesto optužnice, u skraćenom krivičnom postupku, za krivična dela za koja je zaprećeno kaznom do osam godina zatvora.

Duliću će suditi sudija pojedinac, a ne sudsko veće, što je takođe u vezi sa krivičnim delom za koje se tereti - najblaži oblik krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja, za koji je zaprećeno kaznom od šest meseci do pet godina zatvora.

Ukoliko sudija oceni da je optužni predlog bez manjkavosti, zakazaće suđenje.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podnelo je u petak optužni predlog Specijalnom sudu u Beogradu protiv Dulića, njegovog bivšeg pomoćnika Nebojše Janjića, kao i direktora "Puteva Srbije" Zorana Drobnjaka zbog zloupotrebe službenog položaja i predložilo da se osude na bezuslovne kazne zatvora.

Krivično delo za koje se terete, inače, spada u nadležnost osnovnog tužilaštva, ali s obzirom na to da je Dulić, bivši visoki funkcioner, osumnjičen za koruptivno krivično delo, za krivično gonjenje je nadležno tužilaštvo za organizovani kriminal.

Skupština Srbije je 8. oktobra ukinula imunitet Duliću, koji je i poslanik Demokratske stranke, pošto se on na njega pozvao dva dana ranije, kada je policija pokušala da ga privede u njegovoj kući u Subotici.

Dulić, Janjić i Drobnjak su dali dozvole, saglasnosti i saobraćajno-tehničke uslove firmi "Nuba invest" i pored ukazivanja zaposlenih u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja i "Putevima Srbije", da ta firma ne ispunjava uslove.

Tako su investitoru omogućili da pristupi izgradnji optičke mreže na putnom zemljištu na državnim putevima i to na najvažnijim magistralnim koridorima od Beograda do granice sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom, rekao je u izjavi za Tanjug tužilac Miljko Radisavljević.

On je dodao da su osumnjičeni "Nuba invest" stavili u povlašćeni položaj u odnosu na sve druge zainteresovane investitore koji su se obraćali istim zahtevima Ministarstvu i "Putevima Srbije", jer su, za razliku od njih, zahtevali da dostave svu potrebnu dokumentaciju koja je inače i propisana Zakonom o planiranju i izgradnji i Zakonu o javnim putevima.

Slovenačka kompanija "Nuba savetovanje i investiranje", čije je preduzeće "Nuba invest", negirala je sve optužbe i zatražila od  slovenačke policije da odgovori da li je bila predmet istrage.

(Telegraf.rs / Tanjug / Foto: Milena Đorđević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlada

    14. oktobar 2012 | 13:06

    I ja bi odlezao dve godine da ukradem toliki novac.Ceca Raznatovic nakacili joj narukvicu tako ce i njemu i nikom nista.A ova vlast nam sada ovime maze oci a niko ne obraca paznju na poskupljenje

  • Payday loans no direct deposit

    25. novembar 2012 | 19:12

    tramfufmfhsbg, <a href="http://i4cense.org/" rel="nofollow">Star advance pay day loans</a>, lQMcqzc, [url=http://i4cense.org/]Pay Day Loans[/url], FdFZSLr, http://i4cense.org/ Check advances pay day loans, KfjFTiA.

  • Tampa florida locksmith

    17. novembar 2012 | 04:05

    gaxpqufmfhsbg, <a href="http://tampa247locksmiths.com/" rel="nofollow">Locksmith Tampa Florida</a>, YnpLfdT, [url=http://tampa247locksmiths.com/]Tampa Locksmith[/url], SugNgpe, http://tampa247locksmiths.com/ Locksmith Tampa, lcdLPAl.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA