Toplane spremne za grejnu sezonu

Posle obavljenih odgovarajućih tehničkih priprema u gradskim toplanama u Srbiji, građani tople radijatore mogu da očekuju već danas

  • 1

U gradskim toplanama u Srbiji je sve spremno za predstojeću grejnu sezonu koja će uglavnom početi danas posle obavljenih odgovarajućih tehničkih priprema.

U "Novosadskoj toplani" je, kako tvrde u rukovodstvu tog javnog preduzeća, sve spremno za početak grejne sezone, pošto su svi tehnički kapaciteti tokom leta pripremljeni za maksimalnu eksploataciju.

Za početak grejne sezone su se pripremili i trgovci "čvrstim" ogrevom koji su, kako je rečeno na novosadskim stovarištima uglja i drva, uspeli da obezbede dovoljne količine tih energenata.

Generalni direktor JP "Novosadska toplana", Aleksandar Pribić, pre dana je najavio da je početkom oktobra to preduzeće uputilo zahtev Gradskom veću za povećanje cene grejanja od 13,94 odsto.

Centralno grejanje će u Novom Sadu, ukoliko bude odobreno poskupljenje, po novim cenama biti obračunavano od 1. novembra.

Zamenik direktora Gradske toplane u Nišu, Milan Ogrizović, rekao je da je sve spremno za predstojeću grejnu sezonu, a da će uključivanje izvora toplote zavisiti od spoljne temperature.

- Gradska toplana je spremna za start i uz pomoć osnivača regulisala je svoje obaveze prema "Jugorosgasu" kao dobavljaču - rekao je Ogrizović.

Više od 18.000 korisnika daljinskog grejanja u Kragujevcu će od sutra imati tople radijatore, dok domaćinstva koja se greju na ugalj i kupuju taj energent uglavnom na džakove, moraju da čekaju na njegovu isporuku budući da ga nema dovoljno u prodaji.

- Spremni smo za početak grejne sezone i na zalihama imamo dovoljno energenata - rekla je direktor marketinga u preduzeću "Energetika" Zora Lazić i navela da je to preduzeće u petak počelo sa hladnim probama.

Daljinsko grejanje u Kragujevcu je skuplje u odnosu na prošlu grejnu sezonu za 15 odsto.

JP "Toplana" u Jagodini, spremno je da počne sa grejanjem ukoliko temperatura padne ispod 12 stepeni.

Toplana je bila tehnički spremna za start još 5. oktobra, izjavila je direktorka Nadežda Marković Purić i napomenula da je uz remont sistema, instaliran i novi kotao u Kotlarnici "Navipa", koja greje administartivni centar grada.

Direktorka Marković Purić je napomenula da je Toplana od 1. oktobra povećala cenu grejanja koja sada iznosi 86,08 dinara po kvadratnom metru.

Subotička toplana spremno dočekuje zvaničan početak grejne sezone, jer se sa "toplim probama" i grejanjem oko 10.500 objekata krenulo četiri dana ranije, pošto su se za to stvorili vremenski uslovi, izjavio je direktor ovog preduzeća Pero Rikić.

Direktor Rikić je kazao da je zakonski uslov za početak grejne u Subotici ispunjen 11. oktobra, jer je prethodno temperatura tri dana zaredom u 21 čas bila niža od 12 stepeni Celzijusovih .

Korisnici daljinskog grejanja u Kruševcu od sutra će imati tople radijatore u skladu sa spoljnom temperaturom, dok je većina onih koji se greju na drva i ugalj već obezbedila energente za predstojeću grejnu sezonu.

Prema portparolu kruševačke Toplane Pegi Petrović, to javno preduzeće spremno dočekuje novu grejnu sezonu, energenata ima u dovoljnim količinama i rano ujutro krenuće potpaljivanje kotlovskih postrojenja.

Daljinsko grejanje u Kruševcu je u odnosu na prethodnu godinu skuplje za 18 odsto i nova cena po metru kvadratnom iznosi 74,56 dinara bez poreza na dodatu vrednost umesto dosadašnjih 63 dinara.

I u Kosovskoj Mitrovici sve je spremno za početak grejne sezone, a cena ogrevnih drva na severu Kosova je na prošlogodišnjem nivou.

Upravnik Gradske toplane u Kosovskoj Mitrovici Vasa Jelić izjavio da su obezbeđene dovoljne količine mazuta za početak grejne sezone i podsetio da su na toplovode priključene škole, fakulteti i manji broj stambenih zgrada u Kosovskoj Mitrovici.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marko

    15. oktobar 2012 | 10:04

    U krusevcu nisu nasli za shodno da testriraju grejanje, a po saznanjima od strane bliskih prijatelja koji rade u toplani bice problema ove godine, a kakvih ne zele da nam kazu. Redakcijo molimo vas za pomoc. hvala

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA