Nobelova nagrada za ekonomiju Amerikancima Rotu i Šepliju

Ovogodišnja nagrada dodeljena je za istraživanje o tome kako da se usklade različiti ekonomski agensi, na primer učenici sa školama ili donatori organa sa pacijentima

  • 1

Američki ekonomisti Elvin Rot i Lojd Šepli dobitnici su Nobelove nagrade za ekonomiju, za istraživanje o tome kako da se usklade različiti ekonomski agensi, na primer učenici sa školama ili donatori organa sa pacijentima.

Švedska Kraljevska akademija nauka, koja je dodelila nagradu, saopštila je da je nagrada od osam miliona kruna (1,2 miliona dolara) priznanje za "teoriju stabilnih raspodela i praksi tržišnog dizajna".

Nobelova nagrada za ekonomiju uspostavljena je 1968. i nije bila deo prvobitne grupe nagrada, spomenutih u testamentu izumitelja dinamita Alfreda Nobela iz 1895.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • boban

    15. oktobar 2012 | 16:17

    americki ekonomisti??? poslednjih 20 godina Nobelove premije daju amerikancima ko nekad kod nas udarnicku znacku, ko hoce izvolte...jeftino je!!! ps.a jos EU dobio za mir,jos samo da merkel dobije za humanost i lepotu, a obama za bele i zdrave zube...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA