BANOVIĆ: Nemačka kao da zove azilante!

Policija na graničnim prelazima proverava vaučere turističkih agencija, pozivna pisma rođaka koji su poslati, novčana sredstva koja su neophodna za boravak u inostranstvu u zavisnosti od dužine boravka, kao i svrhu putovanja putnika - kaže načelnik granične policije

  • 1

Načelnik granične policije MUP-a Srbije Nenad Banović kaže u izjavi za Telegraf.rs da, pored Srbije, i pojedine zemlje u Zapadnoj Evropi snose odgovornost zbog  broja povećanih azilanata.

- Imamo povećanje broja zahteva naših građana u Nemačkoj, ali treba znati da je ta zemlja pre određenog vremena povećala naknade koje daje azilantima. Imali su odluku da naknada bude 400 evra po osobi, međutim, njihov Ustavni sud je ukinuo tu odluku i doneo drugu po kojoj je izjednačena naknada za azilante i za ostale socijalne kategorije, pa tako sada daju 800 evra. U tu cifru nisu uračunate karte za put. Sve to je izuzetno privlačno za mnoge, pa se odlučuju da baš tamo potraže azil. Kao da ih zovu, a ne žele da smanje broj takvih lica - kaže Banović.

On navodi da granična policija uveliko sprovodi pooštrenu kontrolu putnika na graničnim prelazima, a da se na Rome i Albance s juga Srbije edukacijom utiče na to kako svojim postupcima ne bi povećali alarmantnu statistiku.

- Policija na graničnim prelazima proverava vaučere turističkih agencija, pozivna pisma rođaka koji su poslati, novčana sredstva koja su neophodna za boravak u inostranstvu u zavisnosti od dužine boravka, kao i svrhu putovanja putnika. Ukoliko se ispostavi da je nešto sumnjivo, oni imaju nadležnost da ih zadrže i spreče u napuštanju zemlje. Postigli smo ogromne rezultate sa zemljama s kojima smo u bilateralnom odnosu radili na smanjenju. Takav je primer sa Švedskom, Belgijom i Luksemburgom. One su proglasile Srbiju kao sigurnu zemlju i zajedničkim radom s nama snizili broj azilanata i do 70 procenata - kaže Banović.

Prema njegovim rečima, održan je hitni sastanak s nadležnim oficirima iz ambasade Nemačke, kojima je ponuđena saradnja u narednom periodu kako bi se i u toj zemlji smanjio broj zahteva.

- Preneo sam na tom sastanku našu želju, volju i ponudu za saradnju. Spremni smo da uradimo sve s naše strane kako bi se broj azilanata smanjio, jer ne želimo da građani Srbije trpe posledice zbog azilanata - kaže Banović.

Podsetimo, nemački savezni ministar policije  Han Pater Fridrih zatražio je proveru viznih sloboda za Srbiju zbog sve većeg broja azilanata.

U osam meseci ove godine 4.300 srpskih azilanata podnelo je zahtev za azil u Nemačkoj, a svega 0,3 odsto je steklo to pravo.

Kada je reč o odobrenju zahteva za azil, državljani drugih zemala dobijaju daleko veće pozitivne kvote. Državljani Avganistana, od ukupnog broja podnetih zahteva, dobili su 35 odsto pozitivno rešenih statusa, žitelji Irana 53 odsto, Iraka 62 odsto, a Sirije čak 94 odsto. 

(I. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kati

    15. oktobar 2012 | 22:35

    kad bi na carini malo vise proveravali nebi se ovo desilo. moja majka dosla nekoliko puta kod mene u poseti i nije je niko nikada pitao gde i kod koga ide. niti dali ima neki evric kod sebe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA