MINISTARSTVO: Nije bilo dogovora sa Kusturicom, istraživanja nikla se ni ne izvode!

Kompanija "Srbija Nikl" do sada nije podnosila zahtev za istraživanje nikla na Mokroj Gori, o čemu je ministar Milan Bačević obavestio poznatog reditelja, navedeno je u saopštenju

  • 1

Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja saopštilo je da nije bilo dogovora ministra Milana Bačevića s rediteljem Emirom Kusturicom o obustavljanju istraživanja nalazišta nikla na Mokroj Gori.

Ministarstvo navodi da se istraživanja nalazišta nikla na području Mokre Gore ni ne izvode.

U saopštenju se, takođe, navodi da prilikom sastanka ministra Bačevića s Kusturicom nije postignut ni dogovor da se počne sa istraživanjem voda za koje se pretpostavlja da su bogate magnezijumom i lekovite i da se područje Mokre Gore pretvori u istraživački centar.

Dodaje se da je ministar Bačević prilikom sastanka sa poznatim režiserom u Predsedništvu Srbije obavestio Kusturicu da kompanija "Srbija Nikl" do sada nije podnosila zahtev za istraživanje nikla na Mokroj Gori. Tom razgovoru je prisustvovao i savetnik predsednika Srbije Radoslav Pavlović.

Bačević je u razgovoru sa Kusturicom ukazao da će nadležni organi, ukoliko takav zahtev stigne u ministarstvo, postupiti po zakonu ako za takva istraživanja postoji prostor, odnosno ako istražni prostor nije pokriven istraživanjima druge zainteresovane strane i ukoliko poseduju zakonom predviđenu dokumentaciju.

Istraživanja podzemnih voda, takođe, nisu sporna, ali treba naglasiti da je prilikom takvih istraživanja moguće i veoma verovatno detektovati nikl, ukoliko ga ima na istražnom prostoru, navedeno je u saopštenju.

"Postavlja se pitanje: kako je prihvatljivo istraživanje jedne sirovine, a neprihvatljivo druge na istom istražnom prostoru", kazali su u Ministarstvu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA