ZA NJU NEMA KRIZE: Niška studentkinja živi od pletenja

Cene rukotvorina koje izrađuje Nataša Blagojević kreću se od 450 do 2.000 dinara, a njih naručuju uglavnom devojke iz Novog Sada i Beograda

  • 1

Nataša Blagojević iz Niša pletenjem se bavi tri godine, a od svog hobija zarađuje "da potroši, uštedi i nabavi nešto za kuću".

Među rukotvorinama koje pravi nalaze se zanimljive kape, šalovi, rukavice, grejači za uši i rajfovi, a tu su i poneki par minđuša, narukvice i ogrlice.

- Sve je počelo kada sam htela da imam beli šal, a nigde u gradu nisam mogla da ga nađem, tako sam došla na ideju da ga napravim sama - kaže Nataša.

Uz bakinu pomoć ona je savladala osnove pletenja i posle malo vežbe sama je sebi isplela šal.

- Kada sam napravila prvu kapu i zakačla sliku na Fejsbuk, kako bih se pohvalila svojim radom, brzo sam dobila poruku od devojke koja je bila zaiteresovana da je kupi. Posle toga usledio je niz poruka i tako je sve krenulo - objašnjava Nataša.

Ona priča da je prvih godinu dana uglavnom učila, uvežbavala tehnike pletenja i osmišljavala šta se sve može napraviti od vune. Kada je posle godinu dana neočekivano počela prodaja, Nataša je morala u ceo proces da uključi i svoju baku.

- Baka ima iskustva u tome i te zime kada je i ona počela da mi pomaže, taman smo se uklapale da sve narudžbenice završimo na vreme. Roditelji su tada radili. Međutim, naredne zime oni su ostali bez posla, a ja sam imala sve više porudžbenica, pa su i oni pritekli u pomoć - priča ova vredna devojka.

Nataša je u međuvremenu naučila i da hekla i to prateći instrukcije na Jutjub kanalu na internetu, a kako kaže, razlog da nauči heklanje bio je taj što su joj mnogi tražili takve kape pa je rešila i da ih napravi.

- Sada se trudim da osmislim što zanimljivije kape, a često dobijam interesantne porudžbine. Na primer, traže mi kapu u obliku Sunđer Boba ili japanskih likova iz novijih crtanih filmova - dodaje ona.

Svoje ručne radove Nataša prodaje preko interneta, a pored ženskih i dečijih modela, ponekad pravi i muške.

Cene se kreću od 450 do 2.000 dinara, a njene proizvode naručuju uglavnom devojke iz Novog Sada i Beograda, kojima nije bitna cena. Iz Niša tek poneka devojka poruči.

- Mislim da bi mladi trebalo da imaju neki hobi ili neku zanimaciju, nikad se ne zna u čemu mogu da pronađu sebe. Ja sam počela da pletem da bih sebi napravila nešto što nisam mogla da nađem da kupim, ali vrlo brzo sam se pronašla u tome. Zatim, pored uživanja u pletenju, počela sam i da zarađujem od toga. Mislim da bi naročito bilo dobro i za studente da, pored fakulteta i večernjih izlazaka, imaju i još neko interesovanje, jer se nikad ne zna gde će ih to odvesti - savetuje Nataša.

Ova mlada devojka uskoro završava fakultet, ali ne planira da odustane od pravljenje unikatnih zanimljivih kapa i rukavica.

(I. M. / Izvor: Južne vesti, Foto: Fejsbuk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA