• 2

Od februara promena pola o trošku države

Država će finansirati zamenu genitalija, ali ne i obavezne hormonske terapije ili ugradnju silikonskih grudi

  • 2

Početkom februara u Srbiji će biti urađene prve operacije promene pola o trošku države, pošto će u GAK ”Narodni front” biti operisana trojica muškaraca. Na istom spisku nalaze se i tri žene koje čekaju na hiruršku intervenciju kako bi postale muškarci. Za sada se samo zna da će im ženski organi biti odstranjeni u ”Narodnom frontu”, ali još nije određeno u kojoj klinici će biti nastavljena procedura promene pola, jer nije postignut dogovor o tome koja zdravstvena ustanova će biti zadužena za pravljenje penisa.

Kada je reč o promeni pola kod žena, trenutno traje faza odlučivanja o tome gde će biti formirani muški polni organi, objšnjava dr Miroslav Đorđević, urolog, naš vodeći stručnjak za operacije promene pola.

"Jedan deo posla može da se radi u ”Narodnom frontu”, ali drugi deo ne. Što se mene tiče, to bi trebalo da se radi u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, jer ja tamo radim i najlakše bih mogao da nadgledam svoje pacijente. Svaki čovek ima pravo da bira ko će da ga leči, pa ukoliko neko želi da ja uradim tu operaciju, to mogu da obavim u klinici na kojoj radim, a to je bolnica u Tiršovoj. Imamo sve uslove, jer je odeljenje rekonstruisano i pacijenti bi imali svoje apartmane", kaže Đorđević.

Iako će Ministarstvo zdravlja doneti konačnu odluku o tome gde će sve moći da se rade operacije promene pola, jer je opcija i Klinika za urologiju Kliničkog centra Srbije, pojedini lekari smatraju da ovakve intervencije ne treba da se rade u dečjim bolnicama.

Nekim stručnjacima nije jasno ni kako muškarci mogu da leže u ustanovi koja je isključivo za žene, kako što je ”Narodni front”.

"Mislim da nije u redu da se ovakva operacija radi u bolnici gde borave deca, ali to je moj stav", kaže dr Aleksandar Milošević, direktor Kliničko-bolničkog centra ”Zvezdara”.

"Timovi koji će raditi ove intervencije treba da postoje i kad se obavljaju preko socijalnog, pacijent može sam da odluči gde će da bude operisan. Ove intervencije ne zahtevaju posebne hirurške uslove. Potrebna je normalno opremljena operaciona sala za odrasle. Inače, operacije promene pola obavljaju se već godinama u našoj bolnici."

Početkom ove godine stupila je na snagu i odredba kojom se operacija promene pola finansira iz državne kase.

Prema pisanju Večernjih novosti, Republički fond za zdravstveno osiguranje finansiraće samo ”klot” operaciju ”zamene” genitalija. Država neće plaćati obavezne hormonske terapije ili ugradnju silikonskih grudi. U Ministarstvu zdravlja biće formirana stručna grupa koja će razmatrati dokumentaciju i davati preporuke. Operacije će se raditi isključivo iz medicinskih razloga, a kroz program će u narednih godinu dana proći 50-ak pacijenata.

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima