DPS: Pregovori o parlamentarnoj većini prvo sa dosadašnjim partnerima

Predsedništvo najveće crnogorske stranke odlučilo da započne razgovore sa Bošnjačkom strankom i Hrvatskom građanskom inicijativom, sa ciljem da formiraju vladu

  • 0

Predsedništvo Demokratske partije socijalista (DPS) odlučilo je večeras da počne pregovore o formiranju parlamentarne većine u Crnoj Gori, a prvo će, kako je saopšteno, razgovarati sa dosadašnjim partnerima u izvršnoj vlasti.

Na izborima u Crnoj Gori koalicija koju predvodi DPS dobila je najviše glasova, ali nedovoljno za ponovno osvajanje apsolutne vlasti, zbog čega je ključ za formiranje buduće vlade u rukama stranaka manjinskih naroda.

Koalicija Evropska Crna Gora osvojila je 39 poslaničnih mandata, a za formiranje vlade potrebno je 41, zbog čega će podršku tražiti kod Bošnjačke stranke (BS) koja ima tri madata, odnosno Hrvatske građanske inicijative (BS) sa jednim mandatom.

To je prvi put nakon izbora 2001. godine da koalicija, koju predvodi DPS, nije osvojila apsolutnu vlast u Crnoj Gori.

BS i HGI bili su u koaliciji koja je formirala prethodnu vladu Crne Gore, ali su se te dve nacionalne stranke na izborima 14. oktobra odlučile na samostalni nastup, jer im je izborni zakon omogući lakše sticanje poslaničkih mandata, pošto je reč o izbornim listama manjinskih naroda.

Predsedništvo DPS odlučilo je da ta stranka pregovara sa svim partijama koje dele programske ciljeve i političke principe sa DPS-om, a, pre svega, sa onim političkim subjektima sa kojima je i do sada imala dugoročnu i uspešnu saradnju.

Rukovodeći se interesima građana i države, DPS je spremna da novi četvorogodišnji uspeh i odgovornost podeli sa onim partijama koje će svoje kapacitete usmeriti ka najvažnijim ciljevima - poboljšanju kvaliteta života, nastavku evropskih i NATO integracija, ekonomskom i društvenom razvoju Crne Gore, navodi se u saopštenju.

Predsedništvo DPS-a je, kako se navodi, izrazilo zadovoljstvo zbog ubedljive podrške građana na izborima.

Predstavnici BS, HGI, kao i albanskih nacionalnih partija saopštili su ranije danas da su spremni na razgovore sa svima u Crnoj Gori o postizbornom savezu, ali preferiraju dogovor sa koalicijom koju predvodi DPS Mila Ðukanovića. 

Lider Demokratskog fronra Miodrag Lekić rekao je u ponedeljak da je inicirao razgovore sa ostalim opozicionim strankama i partijama manjinskih naroda o formiranju vlade nacionalnog jedinstva u Crnoj Gori.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA