SLUČAJ TATON: Roditelji traže razrešenje Mire Ilić zbog političke presude

Pokrenuta inicijativa za razrešenje sudije koja je vodila "slučaj Taton", a odmah posle okončanja slučaja unapređena je u disciplinskog tužioca Visokog saveta sudstva

  • 0

Roditelji navijača osuđenih za učešće u ubistvu Brisa Tatona pokrenuli su inicijativu za razrešenje Mire Ilić, koja je vodila sudski postupak i izrekla presudu, a odmah posle okončanja slučaja je unapređena u disciplinskog tužioca Visokog saveta sudstva.

Kako Telegraf.rs saznaje, odluka o ponavljanju krivičnog postupka za "slučaj Taton" bila je na čekanju zbog izmene sastava KV veća Višeg suda, koje je trebalo da odlučuje o tome.

- Predsednik Krivičnog vanpretresnog veća Višeg suda u Beogradu bila je Nataša Albijanić, supruga Dragoljuba Albijanića, koji je trenutno vršilac funkcije predsednika Višeg suda u Beogradu. On se lično zauzeo da njegova supruga bude premeštena iz ovog veća u takozvano "K" veće, tačnije da počne da radi kao sudeći sudija, kako bi u što kraćem roku mogla da dobije preporuke za sudiju Specijalnog suda. Za razliku od plata u Višem sudu, primanja u Specijalnom su tri puta veća i iznose od 150.000-200.000 dinara! Na mesto predsednika KV veća došao je sudija Vladan Ivanković, koji je donedavno bio član tog istog veća. I iza njegovog imenovanja se najverovatnije kriju intervencije, pošto mu je supruga visoki funkcioner DS - tvrdi izvor iz Višeg suda Beograda, koji je insistirao na anonimnosti.

Naš sagovornik navodi da su bivši sudija Mira Ilić i tužilac pre suđenja dobili direktivu da kazne moraju da budu drastične.

- Mira Ilić je sada disciplinski tužilac Visokog saveta sudstva i svi strahuju od nje, jer je avanzovala posle presude u "slučaju Taton". Taj  ko bi se usudio da ukine presudu, kojom se ona proslavila, imao bi grdne probleme, jer iza toga stoji neko mnogo uticajniji. Očigledno je da je DS postavio sudije koje su radile isključivo po njihovom nalogu i da je sada veliki problem da te sudije počnu da donose presude nezavisno - ističe naš sagovornik.

Dušica Ristić, portparol Višeg suda u Beogradu, nije htela ni da potvrdi niti da demantuje izmenu KV veća, koje je odlučivalo o "slučaju Taton".

- Imaćete u toku dana na zvaničnom sajtu suda nov raspored svih sudija - kratko je rekla Ristićeva.

Advokat Svetozar Vujačić, branilac odbeglog Dejana Puzigaće, koji je osuđen na 14 godina, kaže da je u ovom slučaju presuda doneta pre suđenja.

- Presuda je doneta u kuhinji Snežane Malović, Slobodana Homena i Borisa Tadića. Uložićemo žalbu na odluku kojom je odbijen zahtev za novo suđenje, a potom ćemo se obratiti i Strazburu - kaže Vujačić.

Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu odbacilo je zahtev za ponavljanje krivičnog postupka protiv pravosnažno osuđenih za učešće u ubistvu francuskog navijača Brisa Tatona navodeći da ispitivanje novog svedoka “nije dokaz koji bi sam za sebe ili u vezi sa ranijim dokazima mogao da dovede do oslobađanja navijača ili do blaže kazne." 

(Telegraf.rs)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA