Država ostaje vlasnik Komercijalne banke

Srbija će do kraja meseca kupiti akcije ove banke u vrednosti od 100 miliona evra, čime će zadržati većinsko vlasništvo od oko 42 odsto, odlučila Vlada

  • 0

Država će do kraja meseca kupiti akcije "Komercijalne banke" u vrednosti od 100 miliona evra, čime će zadržati većinsko vlasništvo u toj banci od oko 42 odsto, odlučila je danas Vlada Srbije.

- Odluka Vlade da dokapitalizuje ''Komercijalnu banku'' je deo naše obaveze koja postoji u ugovoru i na ovaj način je država zadržala većinsko vlasništvo u toj banci - potvrdio je državni sekretar u Ministarstvu finansija Vlajko Senić.

On je istakao da su sredstva za to obezbeđena u budžetu i da će u narednih nekoliko nedelja država regulisati i odnose sa drugim vlasnicima banke.

- Smatramo da je odluka o dokapitalizaciji dobra i važna i da je ''Komercijalna banka'' pokazala u proteklom periodu da je svakako jedna od vodećih banaka na našem tržištu sa velikim poverenjema građana - rekao je Senić.

Kako je naglasio, u najtežim vremenima za bankarski sektor "Komercijalna banka" pokazala je vitalnost i sposobnost da na tržištu preživi.

EBRD postala je manjinski akcionar "Komercijalne banke" 2006. godine, kada je sa državom potpisala ugovor o dokapitalizaciji 25 odsto kapitala te srpske banke.

Nova dokapitalizacija ugovorena je krajem 2009. godine, kada su EBRD, IFC, DEG i Svedfond uložili 120 miliona evra, a država zadržala pravo da do kraja 2012. prati to ulaganje i ostane većinski vlasnik.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA