GENERALNA SKUPŠTINA UN: Izabrano pet novih članica Saveta bezbednosti

Argentina, Australija, Luksemburg, Južnu Koreja i Ruanda postale su nove nestalne članice Saveta bezbednosti UN

  • 0

Generalna skupština UN je danas izabrala pet novih nestalnih članica Saveta bezbednosti UN: Argentinu, Australiju, Luksemburg, Južnu Koreju i Ruandu.

Agencija AP ukazuje da je Ruanda izabrana uprkos istrazi njene uloge u oružanoj pobuni u susednom Kongu, koju vodi jedan odbor UN.

Savet bezbednosti UN ima deset nestalnih članica koje, za razliku od pet stalnih, nemaju pravo veta, a biraju se po regionalnom principu, s dvogodišnjim mandatom, naizmenično svake godine po pet.

Za dve nove članice iz grupe "Zapadna Evropa i ostale zemlje" za koje se danas glasalo u Generalnoj skupštini UN kandidovale su se Australija, Finska i Luksemburg.

Za jedno mesto iz Azijsko-pacifičke gupe nadmetali su se Butan, Kambodža i Južna Koreja. Kandidat Latinske Amerike je bila Argentina, a jedini kandidat Afrike Runada.

Novoizabrane članice će u Savetu bezbdnosti UN zameniti Nemačku, Portugaliju, Indiju, Kolumbiju i Južnu Afriku kojima mandat ističe na kraju ove godine.

U Savetu bezbednosti UN su, kao nestalne članice, do kraja 2013. Azerbejdžan, Gvatemala, Maroko, Pakistan i Togo.

(I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA