Tužilaštvo: General Diković nije odgovoran za zločine

Provereni navodi FHP-a u svim predmetima ratnih zločina iz "dosijea Diković". Načelnik Generalštaba VS podneće tužbu protiv Nataše Kandić

  • 0

Tužilaštvo za ratne zločine saopštilo je da ne postoji bilo kakav osnov za sumnju u krivičnu odgovornost načelnika Generalštaba Vojske Srbije, generala Ljubiše Dikovića.

"Tužilaštvo je izvršilo proveru navoda Fonda za humanitarno pravo uvidom u sve predmete ratnih zločina koji je Fond naveo u 'dosijeu Dikovića' i utvrdilo da ne postoji bilo kakav osnov za sumnju za krivičnu odgovornost načelnika Generalštaba VS za ratne zločine", piše u saopštenju Tužilaštva.

Tužilaštvo je navelo da je postupalo i po krivičnoj prijavi tog fonda od 3. marta 2009. godine protiv sedam osoba za događaje na pomenutom području i da na toj krivičnoj prijavi nema imena Dikovića.

Tokom pretkrivičnog postupka do sada je saslušano 120 svedoka, među kojima deset kosovskih Albanaca.

"U njihovim izjavama general Diković se pominje samo kao čovek koji je spasio živote tri romska deteta u ratnim događajima koji su se odigrali u Pustom Selu", navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo je navelo da je prve istrage događaja ratnih zločina 1998. i 1999. godine na lokacijama koje pominje Fond sprovela upravo Vojska Jugoslavije.

Da je postojala sumnja da je general Diković odgovoran za ratne zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine, Haški tribunal bi protiv njega već pokrenuo postupak u skladu sa svojim nadležnostima i praksom, istaklo je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine.

Kako piše "Danas", Diković će podneti tužbu protiv direktorke FHP Nataše Kandić zbog optužbi da je navodno odgovoran za ratne zločine počinjene u zoni njegove odgovornosti na Kosovu.

(Tanjug/Foto: vs.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA