Potraga za nestalim Titovim zlatom i nakitom!

Na računima i u depoima nekadašnje Narodne banke Jugoslavije završilo je šest poslednjih Titovih predsedničkih plata, autorski honorari za knjige i nešto zlata i nakita, tvrde pravni zastupnici naslednika Josipa Broza

  • 0

Pravni zastupnici naslednika Josipa Broza tvrde da je na računima NBJ ostalo šest poslednjih Titovih predsedničkih plata, autorski honorari za knjige i nešto zlata i nakita.

Na računima i u depoima nekadašnje Narodne banke Jugoslavije završilo je šest poslednjih Titovih predsedničkih plata, autorski honorari za knjige, i nešto zlata i nakita, tvrde pravni zastupnici naslednika Josipa Broza Tita pozivajući se na popis državne komisije, obavljen u predsedničkoj vili u Užičkoj 15 nakon Titove smrti.

Međutim, u Narodnoj banci tvrde da Titove zaostavštine kod njih nema, pišu "Novosti".

Zato su advokati porodice, preko Prvog osnovnog suda u Beogradu, pred kojim se vodi ostavinska rasprava, zatražili spiskove Brozove zaostavštine koja bi ušla u ostavinsku masu.

- Komisija koja je oduzela i popisala te stvari, 9. marta 1982. godine, predala je NBJ, čiji je pravni sledbenik NBS, značajnu dinarsku sumu i nekoliko desetina hiljada deviza u engleskim funtama, markama i dolarima -  rekao je Branislav Blažić, zastupnik Titovog unuka Edvarda Broza.

I Memorijalni centar "Josip Broz Tito" predao je Banci 16. aprila i 6. oktobra iste godine po šest ordena stranih zemalja i 22 jugoslovenska ordena.

- Nije nam poznato po kom osnovu pravni zastupnici iznose sumnje da u NBS postoje "određene svote novca, umetnine i nakit koji je ostao iza bivšeg jugoslovenskog predsednika - da li je reč o njihovom mišljenju ili postoje dokumenta kojima bi to potkrepili. No, jedno je izvesno, u Narodnoj banci ne postoji nijedan depo evidentiran na lično ime Josipa Broza Tita kao ostavodavca, niti račun otvoren na lično ime Broza kao korisnika, na koji je deponovan novac -  navodi se u dopisu NBS.

- U dokumentaciji koju smo dobili jasno se vidi trag da su određeni dinarski i devizni iznosi, kao i zlato, deponovani kod nekadašnje Narodne banke Jugoslavije. Zato smo preko suda i tražili da se utvrdi šta je s tim -  rekla je Violeta Kočić Mitaček, advokat Titovog sina Miše i unuke Zlatice.

Ona dodaje da NBS verovatno još nije dobila nalog suda, a kada ga dobije, moraće ozbiljnije da pretraži svoje arhive. Iz njih se sigurno vidi šta je deponovano i gde se to sada nalazi.

Ukoliko novac i zlato nisu u depoima i na računima, iz papira će se videti i ko ih je protivzakonito uzeo, a to će onda već biti predmet istrage, kažu advokati Titovih naslednika.

(I. M. / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA