OVE ZIME: Najjeftinije grejanje na TA peć

Ukoliko se peć akumulira isključivo u jeftinoj tarifi, za stan od 60 kvadrata potrošiće se svega 42.000 dinara za šest meseci

  • 0

Ove zime će se opet najjeftinije grejati oni koji koriste TA peći, procenila je Agencije za energetiku. Oni tvrde da će domaćinstva koja TA peći pune isključivo u jeftinoj tarifi za stan od 60 kvadrata potrošiti svega 42.000 dinara za šest meseci. Ali, to važi samo ako peći ne punite tokom dana po skupljoj tarifi.

- Dopunjavanje dve peći snage tri kilovata, samo dva sata tokom dana, troškove grejanja će uvećati za oko 44 odsto, odnosno na 60.400 dinara - upozorili su u Agenciji.

Ipak, ova matematika ne važi za grejanje na grejalice i kotlove za etažno grejanje, koje će za sezonu koštati oko 125.000 dinara.

Podsetimo, Vlada Srbije odredila je nove maksimalne i minimalne cene centralnog grejanja. Najnižu maksimalnu cenu imaće oni građani čije toplane koriste ugalj, a ona će biti 82,45 dinara po kvadratu, dok će najvišu maksimalnu cenu od 113,35 dinara po kvadratu imati toplane u kojima se koristi samo mazut.

Ministarka za regionalni razvoj Verica Kalanović tvrdi da u Srbiji postoje velike razlike u cenama grejanja, zbog čega je Vlada odlučila da uvede nove maksimalne i minimalne cene, koje će važiti do kraja grejne sezone.

- Za grejanje stanova imamo raspon cena od 14,43 dinara po kvadratu u Malom Zvorniku do 180 dinara u Odžacima, a poslovnog prostora od 58,12 dinara u Obrenovcu do 536 dinara u Prijepolju - rekla je Kalanovićeva.

Nova uredba Vlada propisuje različite cene u zavisnosti od toga da li toplane koriste gas, ugalj, mazut ili biomasu. Tako će najviša cena kod toplana na ugalj biti 82,45, na gas 91,07 dinara, biomasu 103,5 dinara, a mazut čak 113,35 dinara. Inače, trenutna prosečna cena grejanja iznosi 80,56 dinara za domaćinstva i 202,76 dinara po kvadratu za privredu.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović rekla je da bi u naredne dve do 2,5 godine toplane mogle da krenu u naplatu toplotne energije po utrošku.

- Preporučićemo toplanama i da umesto mazuta počnu da se prebacuju na druga goriva kao što je biomasa i pomoći ćemo im da nađu sredstva za to - rekla je Mihajlovićeva.

(I. M. / Izvor: Press)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA