MUK I TIŠINA: Srbija danas prvi put obeležava Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu

Nakon polaganja venca u spomen parku Šumarice, predsednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je da je ambasador Nemačke Hajnc Vilhem dokazao veličinu svog naroda jer "narod nikad nikada ne stoji iza zlikovaca"

  • 0

Srbija danas prvi put obeležava 21. oktobar kao Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je venac u Spomen parku Šumarice u Kragujevcu, uz prisustvo državnih zvaničnika, predstavnika diplomatskog kora, Srpske pravoslavne crkve, lokalne samouprave i mnogobrojnih građana.

- Mislim da je ovo dobra opomena za sve i drago mi je što je tu i njegova ekselencija ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm - koji je i time dokazao veličinu svog naroda, jer narod nikada ne stoji iza zlikovaca - poručio je Nikolić.

On je dodao da ovo obeležavanje za njega ima poseban značaj od najranijeg detinjstva i da mu je drago što se još uvek na ovom mestu okuplja toliko ljudi, pošto odavno nisu živi roditelji stradalih.

Moleban je služio vladiika šumadijski Jovan sa sveštenstvom.

Kraj humke streljanima venac su prvi položili i predstavanici Prve kragujevačke gimnazije, iz čijih učionica je na desetine dece i profesiora dovedeno na streljanje 21. oktobra 1941. godine.

U okviru antiratne manifestacije Veliki školski čas, četrdesetak glumaca i statista izvelo je scenski prikaz poeme "Oni su ušli u naš dom" Jovana Zivlaka, za koju je muziku komponovao Miroslav Štatkić, a scenografiju je uradio Milivoje Štulović.

Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu ustanovljen je prošlogodišnjim izmenama Zakona o državnim i drugim praznicima, a obeležava se kao dan sećanja na 21. oktobar 1941. i krvavu jesen te godine, kada su nemačke okupacione snage izvršile masovni ratni zločin nad civilima u Kragujevcu i širom Srbije.

Nemačke okupacione snage su 20. i 21. oktobra 1941. godine u Kragujevcu streljale više hiljada civila u znak odmazde, što se smatra jednim od najtragičnijih događaja na tlu Srbije u Drugom svetskom ratu.

Na suđenju u Nirnbergu prihvaćeno je da je u Kragujevcu streljano oko 7.000 civila, dok su savremena istraživanja utvrdila imena 2.792 ubijene osobe, među kojima 270 dece, od kojih je najmlađi imao 11 godina.

Tim izmenama uvedeno je obeležavanje 22. aprila kao Dana sećanja na žrtve holokausta, genocida i druge žrtve fašizma u Drugom svetskom ratu, koji je, takođe, radni dan, kao i 11. novembar kao Dan primirija u Prvom svetskom ratu, koji se obeležava neradno.

Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu obeležava se radno.

(Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA