STEZANJE KAIŠA: Ko duguje državi neće moći da registruje automobil!

Radna verzija zakona o prekršajima predviđa da građani koji ne plate sve novčane kazne i troškove postupaka imaju tretman dužnika prema Republici Srbiji, te ne mogu učestvovati na tenderima, registrovati preduzeća ili produžiti vozačku dozvolu

  • 5

Građanima koji ne izmire dugove prema državi, odnosno ne plate sve novčane kazne i troškove postupaka, neće biti dozvoljena registracija automobila, izdavanje ili produženje vozačke dozvole, predviđeno je radnom verzijom zakona o prekršajima.

Takođe, preduzetnicima i privrednicima neće biti omogućeno učešće na javnim tenderima, kao ni registracija pravnog lica ili preduzetničke delatnosti, navodi se u tekstu budućeg zakona, koji je preko Ministarstva pravde i državne uprave dostupan za komentarisanje.

Vršilac dužnosti predsednika Višeg prekršajnog suda Zoran Pašalić istakao je da je predloženim rešenjima propisano i da se posebnim zakonom može ograničiti ostvarivanje drugih prava pred organima Srbije u slučaju postojanja duga za neplaćene novčane kazne i dosuđene troškove postupka.

On je ukazao na to da novi zakonski tekst novčane kazne i troškove postupka doslovce tretira kao dug prema Republici Srbiji, ukazajući na to da u "Evropi niko ne može da izađe iz zemlje dok ne plati porez ili drugi dug državi".

Ideja je, kako je naveo, da se u prekršajni sistem, sa ciljem efikasne naplate izrečenih novčanih kazni i naknade troškova postupka, uvede jedinstveni registar novčanih kazni, odnosno centralizovana elektronska baza podataka.

U njega će se upisivati sve novčane kazne i troškovi postupka koji su izrečeni na osnovu konačnog i izvršnog prekršajnog naloga, ili pravosnažne i izvršne osuđujuće presude.

- Ukoliko se, uvidom u centralni registar, utvrdi da lice koje traži izdavanje vozačke dozvole želi da registruje vozilo, a nije izmirilo novčanu kaznu ili troškove postupka, neće mu se odobriti izdavanje vozačke dozvole, registracija - predviđeno je radnim tekstom zakona o prekršajima.

Ukoliko kažnjeno lice delimično ili potpuno plati dugovani iznos, ili se izrečena novčana kazna, potpuno ili delimično, zameni izvršenom kaznom zatvora ili radom u javnom interesu, sud je obavezan da odmah izvrši brisanje podataka, odnosno upiše odgovarajuću promenu u registar.

Novčana kazna i troškovi postupka, podaci o kažnjenom licu, kao i svi ostali podaci u vezi s tim brišu se iz registra novčanih kazni odmah nakon što kažnjeni plati celokupan dugovani iznos.

Posle okončanja javne rasprave, komentari, sugestije, kao i primedbe mogli bi da se nađu u Nacrtu zakonskog teksta, koji će biti upućen Vladi Srbije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sand

    21. oktobar 2012 | 11:30

    A štaćemo sa dugovanjima države prema građanima?

  • vlada

    21. oktobar 2012 | 13:36

    e koliko mi dugujete za zemljiste,a sto se tice auta,on ide i neregistrovan :-)

  • telegrad

    21. oktobar 2012 | 13:22

    ja moram sutra da platim kaznu drzavi a to sto moj otac ima presudu i ne moze vec 5godina da naplati potrazivanja to nikom nista. ova drzava svojim postupcima pljacka svoj narod definitivno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA