Dinkić: Vlada formira novu avio-kompaniju i obnavlja flotu

U planu je formiranje nove avio-kompanije, koja bi bila bez dugova, ali planiramo i da obnovimo stari aranžman sa ''Erbasom'' za lizing 12 novih aviona - rekao je ministar finansija i privrede

  • 0

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je da Vlada Srbije planira da formira novu avio-kompaniju očisćenu od dugova i obnovi flotu aktiviranjem starog ugovora sa "Erbasom".

- U planu je formiranje nove avio-kompanije, koja bi bila bez dugova, ali planiramo i da obnovimo stari aranžman sa ''Erbasom'' za lizing 12 novih aviona, za šta bi ta nova kpmpanija dobila državne garancije od 140 miliona dolara - rekao je Dinkić za današnji "Blic".

On je naveo da se tokom nedavnog boravka srpske delegacije u Abu Dabiju došlo na ideju da se avio-kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata "Etihad" uključi u ceo ovaj projekat tako što bi "Etihad" preuzeo na sebe države garancije od 140 miliona dolara, a zauzvrat bi postao suvlasnik Jata.

Ovaj predlog je još u fazi ideje, međutim, odluka da se pravi novi "Jat" i obnovi flota je definitivna odluka vlade, rekao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, razlog zbog koga bi "Etihad" bio zaintersovan za ovakav aranžamn je što je ova država voljna da investira u srpsku poljoprivredu ne bi li sebi obezbedila prehrambenu sigurnost, ali su joj za to potrebni adekvatni logisticki centri - luka na Dunavu i kargo terminal na beogradskom aerodromu za transposrt svežeg voća i povrća.

Dinkić je kazao da će kompanija "Al dahra" najverovatnije preuzeti luku Novi Sad koja bi postala logistički centar za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije, kako u Emirate, tako i na evropska tržišta.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA