RAK DOJKE: U Srbiji godišnje oboli 4.000 ljudi, čao 1.600 premine!

Među 186 zemalja, Srbija je na 11. mestu po smrtnosti od ove bolesti i 36 po učestalosti. Imamo samo 600 radiologa, što nije dovoljno

  • 0

Međunаrodni dаn borbe protiv rаkа dojke obeležаvа se sutra, 24. oktobrа, а Srbijа gа dočekuje uz 4.000 novoobolelih ženа svаke godine i 1.600 preminulih, podаci su Ministаrstvа zdrаvljа.

Među 186 zemalja, Srbija je na 11. mestu po smrtnosti od ove bolesti i 36 po učestalosti. Karcinom dojke ujedno je i vodeći uzrok smrtnosti među ženama između 40 i 55 godina, kada se najčešće dijagnostikuje. Stopa smrtnosti u odnosu na prethodne dve decenije porasla je čak četiri puta.

Stručnjaci ističu da je najznačajniji korak u prevenciji ove opake bolesti rano otkrivanje tumora, redovna lekarska kontrola i pregled dojki. No, i ovde je Srbija suočena sa problemom, budući da nema dovoljno obučenog kadra koji je osposobljen za čitanje skrininga mamografa.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, u Srbiji postoji oko 600 radiologa, što nije dovoljno. Neophodno je raditi na dodatnim specijalizacijama osoblja i obučenosti lekarskog kadra.

Istraživanja u svetu pokazuju da će svaka osma žena za svoj životni vek (od oko 85 godina) oboleti od raka dojke. Ova bolest je u porastu na svim meridijanima na svetu, a sve češće obolevaju žene mlađe životne dobi. Lekari savetuju da sa samopregledom dojke treba krenuti minimum od 2o. godine života.

U Srbiji se pacijentkinje u najvećem broju javljaju u poodmaklim fazama bolesti, kada je kod polovine obolelih jedino rešenje amputacija dojke. Ova metoda lečenja utiče na samopouzdanje pacijentkinja i kvalitet njihovog života, pa je nužno u lečenje uključiti i psihologa, kao i rekonstruktivnog hirurga.

U Srbiji klinike nemaju dovoljno kapaciteta ni za lečenje osnovne bolesti, pa vrlo često pacijentkinje ostaju uskraćene za adekvatno lečenje. Na primer, za hemioterаpiju se čekа dve do četiri nedelje. Liste su duge i za rаdioterаpiju, u proseku dve do tri nedelje ako se rаdi аmbulаntno, dok je mesec dana čekanja neophodno da bi se osoba hospitаlizovala.

Kvalitet života, redovna i kvalitetna ishrana, smanjenje stresa i redovno vežbanje značajno mogu uticati na prevenciju bolesti. Takođe, pogrešno se misli da je rak dojke nasledna bolest. Statistika pokazuje da samo u 5 do 10 odsto dolazi do "naslednog raka".

Ukoliko se otkrije na vreme, uz pravilnu terapiju i adekvatnu negu, rak dojke je izlečiv u čak 97 odsto slučajeva. Skrining i preventiva mogu značajno smanjiti troškove lečenja.

Ova bolest pogađa i muškarce, ali u manjem broju. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, od ove bolesti u svetu godišnje oboli oko 1.400 muškaraca.

(Lj. V.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA