NEPOŽELJAN: Šokenhof naljutio Kremlj zbog kritike ruskog suda

Moskva ocenjuje kritike nemačkog izaslanika za odnose sa Rusijom na račun ruskog pravosuđa kao "klevetničke", što po njima dovodi u sumnju njegovu kompetenciju

  • 1

Kritikama na račun ruskog pravosuđa nemački izaslanik za odnose sa Rusijom, Andreas Šokenhof, izazvao je gnev Moskve koja je rekla da ne želi da ga prihvati za izaslanika nemačke vlade u rusko-nemačkim razgovorima.

Nemačka vlada je brzo stala iza Šokenhofa, inače visokog predstavnika vladajuće partije Angele Merkel, i neuobičajeno jasno odbacila kritke Moskve, preneli su nemački mediji.

- Mi naravno odbacujemo ove insinuacije. Nije kleveta svaka jasna reč, svaka jasna kritika - rekao je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert.

Ruska vlada je, pošto je Šokenhof uputio kritike na račun ruskog pravosuđa, odbila da sarađuje sa njim i saopštila da se ovaj političar više puta izjasnio "klevetnički" o Rusiji što, kako je navela, dovodi u sumnju njegovu kompetenciju.

- Stoga Moskva ne posmatra Šokenhofa kao zvaničnog predstavnika Nemačke koji sme da se izjašnjava o nemačko-ruskim odnosima - saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Na to je reagovala nemačka vlada, a Zajbert je naglasio da Šokenhof predstavlja nemačku vladu i da su žalbe ruskog ministarstva spoljnih poslova izazvale čuđenje u Berlinu.

- Izaslanike nemačke vlade imenuje naša vlada, a ne neko u inostranstvu - kaže Zojbert.

Na sledećoj rundi Peterburškog dijaloga između Nemačke i Rusije od 14. do 16. novembra u Moskvi "razgovaraće se otvoreno", najavio je Zajbert ne navodeći detalje.

Konačno, ovaj rusko-nemački dijalog je i uspostavljen sa ciljem da se razvije saradnja civilnog društva dveju zemalja, a najavljeno je da će sastanku prisustvovati ruski predsednik Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Šokenhof je od 2006. godine koordinator nemačkog ministarstva spoljnih poslova za nemačko-rusku saradnju. On je u više navrata kritikovao rusko pravosuđe zbog presude pripadnicama grupe "Pusi rajot" ili odnos vlasti prema opozicionarima.

(Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • serbon

    23. oktobar 2012 | 16:58

    Шваба се занео , али неће да ме са Русима . Није то Србија да могу како хоће ! Да се кладим да ће му Анђа дати отказ !?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA