ALARMANTNO: Ugrožen rad "Petnice", nema dovoljno novca!

Prema tvrdnjama direktora Istraživačke stanice "Petnica" Vigora Majića, Ministarstvo prosvete i nauke od početka ove godine nije uplatilo sredstva toj stanici, zbog čega su njene aktivnosti smanjene, a neki programi otkazani

  • 0

Direktor Istraživačke stanice "Petnica" Vigor Majić tvrdi da Ministarstvo prosvete i nauke od početka ove godine nije uplatilo sredstva toj stanici. On dodaje da nedostatak novca dovodi u pitanje njeno funkcionisanje.

Majić kaže da su aktivnosti "Petnice" smanjene, a neki programi i otkazani.

- Sredstva su presahla, redukovana su više od šest puta i zabrinut sam kako ćemo prebroditi zimu, iako je ugovorom Vlade Srbije i Evropske investicione banke precizirano da je država obavezna da finansira održavanje i funkcionisanje objekata građenih sredstvima EIB - rekao je Majić.

On je podsetio da je taj sporazum ratifikovala i Skupština Srbije donoseći zakon. Majić je izrazio uverenje da će problem fininsiranja "Petnice" biti rešen do kraja godine jer bi "bilo apsurdno da se institucija zaustavlja ili gasi u godini kada slavi 30 godina postojanja i kada su okončani radovi na njenom proširenju".

Najveći deo građevinskih radova u Istraživačkoj stanici "Petnica" je završen u maju. Radovi na izgradnji objekata za rad i smeštaj u "Petnici" počeli su jula 2011. godine. Na 17.000 kvadratnih metara je i 170 ležajeva za polaznike i njihove nastavnike, u šta je uloženo 5,3 miliona evra. Još nije nabavljena sva oprema, za koju je izdvojeno 2,3 miliona evra, a Majić očekuje da bi trebalo da bude isporučena najkasnije do proleća 2013. godine.

Za četiri ovogodišnja meseca realizovano je 70 programa sa više od 1.800 učenika, studenata i nastavnika. Kroz Istraživačku stanicu "Petnica" je od osnivanja 1982. godine prošlo više od 250.000 đaka i studenata iz Srbije i inostranstva, i nekoliko hiljada nastavnika.

(M. S. / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA