SKANDALOZNO: Hrvatska je morala uhapsiti zločinca Glavaša!

"Ratni komandant hrvatskih snaga u Osijeku je morao biti lišen slobode čim je ušao u Hrvatsku, jer je iz nje pobegao u trenutku kad je osuđen", kaže Bruno Vekarić. "Velika bruka za zemlju koja je na pragu EU", smatra hrvatski analitičar Žarko Puhovski

  • 0

Ratni komandant hrvatskih snaga u Osjeku Branimir Glavaš, koji je jutros iz BiH ušao u Hrvatsku da bi prisustvovao sestrinoj sahrani, morao je biti uhapšen nakon njegovog ulaska na teritoriju republike Hrvatske, kaže za Telegraf Bruno Vekarić.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić kaže da je bilo očekivano da se Branimir Glavaš, koji je presudom Vrhovnog suda Hrvatske pravosnažno osuđen zbog počinjenih ratnih zločina, kao begunac iz Hrvatske, uhapsi čim je "kročio" na njeno tlo.

- Branimir Glavaš je po svoj logici morao biti lišen slobode čim je ušao u Hrvatsku, jer je on odatle pobegao u trenutku kada je on pravosnažno osuđen za ratne zločine - kaže Vekarić.

Prema njegovim rečima jedino "objašnjenje" za to što Glavaš nije lišen slobode treba se tražiti u "dilu BiH i Hrvatske".

- Možda su BiH i Hrvatska postigle neki dogovor, pa zbog toga Glavaš nije uhapšen, a da to nije ništa čudno ukazuje i način na koji je on pobegao prvi put iz zemlje, jer je očito imao veliku pomoć za taj poduhvat - kaže on.

On kaže da Srbija neće tražiti da Hrvatska izruči Glavaša jer je, prema njegovim tvrdnjama, on osuđen za ratne zločine i dobio sasvim odgovarajuću kaznu, po optužnici iz Beograda.

Hrvatski analitičar Žarko Puhovski kaže za Telegraf da je Branimira Glavaša, ratnog komandanta hrvatskih snaga u Osjeku, hrvatska policija trebala odmah uhapsiti.

- Branimir Glavaš se, kao osuđenik za ratne zločine, a koji je pobegao iz Hrvatske, morao odmah po ulasku u zemlju uhapsiti i sprovesti u zatvor! Žalosno je to što ga hrvatska policija mirno pušta da krstari zemljom još mu obezbeđuje pratnju i ne smetan prolaz na sestrinu sahranu u Biograd - kaže on.

Prema njegovim rečima, velika je bruka da se u zemlji koja je na pragu ulaska u EU šalju "poruke razumevanja" za počinioce ratnih zločina.

- U Hrvatskoj se već godinama šalju veoma loše poruke u kojima se izražava poštovanje prema ratnim zločinima i zločincima. Ova situacija nije novina jer je država Mirku Norcu dozvoljavala da prima posete u zatvoru iako je to suprotno svim zakonima i pravilima. Sve su to loši gestovi koji dolaze iz zemlje koja se busa u prsa da ceni evropske vrednosti - kaže on.

(D. Zlojutro / Foto: index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA