Dinkić: Nema više subvencija za "Srbijagas", "Jat" i "Galeniku"

- Vlada nema nameru da u budžete za naredne godine stavlja garancije za uzimanje novih kredita za likvidnost onih preduzeća koja rade na neodrživ način - kaže ministar finansija i privrede u Vladi Srbije

  • 0

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić kaže da Vlada Srbije neće više subvencionisati ona preduzeća koja rade na neodrživ način kao što su "Srbijagas", "Jat" i "Galenika" i dodaje da su predlogom Zakona o budžetu napravljene najveće uštede kod rashoda za subvencije od čega se 5,8 milijardi dinara odnosi na smanjenje subvencija privredi.

On je na konferenciji za novinare rekao da Vlada nema nameru da u budžete za naredne godine stavlja garancije za uzimanje novih kredita za likvidnost "Srbijagasa".

- Gas je berzanska roba, zna se šta je cena, ko to može i ne može da plati, onaj ko ne može treba da bude zbrinut i da dobije subvenciju - rekao je Dinkić u Vladi Srbije.

On je napomenuo da je u prethodne četiri godine to preduzeće zbog nerealnih cena akumuliralo gubitke više od 800 miliona evra i ako se ne reše stići će zahtev da se prenesu u javni dug države, što nije rešenje.

Na pitanje novinara, da li to znači da gas u Srbiji treba da poskupi, ministar je odgovorio da Ministarstvo energetike i "Srbijagas" treba da predlože održiv model poslovanja te kompanije, da nije sve u ceni i da ima drugih načina da se stanje popravi.

Dinkić je naglasio da je u planu restrukturiranje "Jat"-a tako što bi bio formiran novi "Jat" koji bi na lizing, na osnovu ugovora sa Erbasom i davanjem državne garancije, kupio novu flotu od 12 aviona.

Kako je rekao, i "Galenika" je žrtva lošeg upravljanja u samoj fabrici i "maćehinskog odnosa" Fonda zdravstva i bolnica prema kompletnoj farmaceutskoj industriji.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA