• 76

NEVEROVATNO OTKRIĆE: Novak je "pljunuti" čukundeda koji je pre 100 godina živeo u SAD i zvao se - Novak!

U Jasenovom polju, blizu Nikšića, nalazi se kuća Novakovih predaka. Radonja Đoković priča o svom ocu, prvom Novaku Đokoviću, koji je živeo u Americi, ali i ratovao u balkanskim ratovima

  • 76

U Jasenovom polju pokraj Nikšića žive preci najpoznatijeg Srbina na planeti - Novaka Đokovića - i njegovog davnog imenjaka, s kojim teniser ne deli samo ime, nego i fizionomiju!
Đokovići potiču sa Čeva na Cetinju, odakle je njegov prvi predak Đoko Damjanović, nakon ubistva turskog age u jednom od obračuna s Turcima, prebegao u Nikšić. 

U ovim krajevima linija predačke krvi i porodičnog duha čuva se u imenima od pretka Đoke, po kome su nastali Đokovići. Prvi Novak Đoković bio je unuk deda Đoke, a sad u Jasenovom polju živi njegov sin, deda Radonja (85).
- Moj otac Novak Đoković je 1905. iz Jasenovog polja otišao u Čikago. Dva puta se vraćao kako bi se borio sa svojom braćom - jednom na Skadru i u balkanskim ratovima, drugi put na Solunskom frontu. U tuđini su mu govorili da ne ide, da će uzalud izgubiti glavu, da domovine nema tamo gde hleba nema, ali on je želeo da pomogne svojima. Posle Solunskog fronta rešio je da ostane u Jasenovom polju, gde je postao sudija porotnik - kaže deda Radonja.

Seća se kako je 1941. s Kosova, pod naletom Šiptara, u kuću njegovog oca došao Novakov pradeda Neđeljko s porodicom. Po prestanku rata, nakon deset godina, Đokovići se vraćaju na Kosovo, gde se Novakov deda Vladimir zaposlio u rudniku "Trepča" i zasnovao porodicu. Tri decenije kasnije Đokovići se sele u Beograd, gde je Vladimir kao predstavnik firme "Tehnopromet" za Kosovo i Metohiju od firme dobio stan.
Vladimirov sin Srđan Đoković u braku sa Dijanom dobio je tri sina - Đorđa, Marka i Novaka, najboljeg tenisera sveta.
Deda Radonja, ipak, nije siguran da li je Novak dobio ime po njegovom ocu:
- Ali ima logike. Novakov pradeda i deda, Neđeljko i Vladimir, puno su voleli mog oca. On je bio jedan od najuglednijih Đokovića, veliki ratnik i dobar čovek. Bio je zapažen i po poštenju i po ugledu i po imenu.
Deda Radonja, iako nije uspeo da pod stare dane ovlada pravilima tenisa, kaže da prati gotovo svaki Novakov meč i da je jako ponosan, jer to je "ugled za svet, a ne za porodicu".

(Telegraf.rs / Izvor & Foto: Nedeljnik)


Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbija i Crna Gora

    Srbijanci, Crnogorci, Hercegovci, Vojvodjani... sve je to skoro isto, selilo se posle Kosovskog boja, prema Crnoj Gori, Hercegovini, posle se vracalo u Šumadiju, Jablanicu, Toplicu, Vojvodinu. Ali ne, nekim ljudima u Srbiji i u Crnoj Gori kao da više odgovara da se običan narod svadja, pa još više raspaljuju strasti. Novak je tamo sagradio i crkvu, to što je poreklom iz Nikšića ne znači da nije Srbin. Puno velikih Srba poteklo je sa tih prostora.

  • tuptup

    nisam se ovako smejao jos od cuvene minimaksove radio emisije na 202-ci !!!!!!! mislim svaka cast svima na predivnim komentarima i prevelikom znanju iz istorije,lingvistike,teologije i geoantropologije!!!!!!!! hvala vam na 10 dobrih min.smeha exjugoslavijo-nema nade za tebe...

  • crnogorac_jedankrozjedan!

    a najjaci su mi ovi sto su "procitali " njegosa.... koliko i sami znate crnom gorom vladaju srbi vec 100 godina...i koliko isto znamo da stari jezik je morao da se prevede,tako se onda ja pitam ko je prevodio gorski vijenac,a i jos nesto... znate li vi uopste sto prije 1918-te godine? znate li koja jedina drzava na balkanu nije placala harac turcima i koja jedina drzava za vrijeme otomanskog carsta je imala svoju vojsku i kraljevinu? i ko je kroz vjekove najvise napadao duklju i pokusavao da je pokori i na kraju posle bodina(mihajla ,konstantina) vojislavljevica i uspio?zapitajte se malo... za dalji cas istorije u nastavku....

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima