Latinka Perović: Srbiji preti izumiranje

- Najtužnije je to što mlada generacija danas već ne vidi svoju budućnost u Srbiji i stremi ka tome da po završetku školovanja što pre ode odavde - kaže bivša visoka funkcionerka Saveza komunista Srbije

  • 3

Istoričarka Latinka Perović ocenila je da je Srbija "prokockala" svoju evropsku šansu, i dodala da ovom narodu preti nestanak.

- Ne smemo da budemo naivni. U istoriji važi za normalnu pojavu da pojedini narodi nestaju. Ne mogu da pronađu svoje mesto u datom svetu, beže u zatvorenost i nestaju - rekla je Perovićeva.

Ona je ocenila da je duh palanke doživeo svoj pravi trijumf u Srbiji, a država je u velikoj meri "varvarizovana i zapuštena", i dodala da bi za regeneraciju bio potreban ogroman napor koji sami ne možemo učiniti.

- Mislim da su šanse minimalne, ali mora da postoji napor, pre svega intelektualni napor, koji želi da da odgovor na pitanje koje zvuči jednostavno - gde smo to mi? I samo posle toga možemo da postavimo pitanje kako smo stigli dovde i kako možemo da se izbavimo odavde - istakla je Latinka Perović.

Ona smatra da Srbija, sem priključenja Evropskoj uniji, nema drugu mogućnost.

- Evropa ima svojih problema, ali nikada ranije ovoliku šansu još nije dala Balkanu. Tu šansu, ako ceo Balkan i nije, Srbija je svakako prokockala - kaže ona.

Ona je ocenila da se u Srbiji nisu desile političke promene nakon izbora u maju, već su samo izmenjene ličnosti na vlasti, koje svoj politički legitimitet, slično svojim prethodnicima, grade na dokazivanju da je prethodna vlast bila katastrofalna.

Latinka Perović je krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina bila visoka funkcionerka Saveza komunista Srbije.

Godine 1972. godine smenjena je zbog svojih preterano liberalnih stavova, u obračunu Josipa Broza Tita sa tadašnjim "liberalima" u Savezu komunista. Posle toga, nikada se više nije vratila u politiku.

(D. Z. / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • i dalje Srpkinja

    27. oktobar 2012 | 13:04

    samo oni koi ne zive u evropi....misle da tece med i mleko....a za novu vlast sve pohvale....

  • CETNIK

    27. oktobar 2012 | 16:30

    PA NAJVISE MOZEMO DA ZAHVALIMO. KOMUNISTICKOJ DIKTATURI I CRVENOJ BANDI KOJA JE VLADALA OVIM PROSTORIMA OD DRUOG SVETSKOG RATA , A TU TVOJU PROCENU CRVENA GOSPODJO PRODAVAJ U AZIJI KOD BRACE KINEZA

  • Goran

    28. oktobar 2012 | 11:36

    I taj Metuzalem je našao nešto da pametuje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA