IZBORI U UKRAJINI: Timošenkova glasa iz zatvora, stranke Janukoviča i Klička favoriti

U Ukrajini su jutros počeli parlamentarni izbori, za koje i vlast i opozicija kažu da su odlučujući za sudbinu zemlje, a Zapad ocenjuje da će to biti test za ukrajinsku demokratiju

  • 0

U Ukrajini su jutros počeli parlamentarni izbori, za koje i vlast i opozicija kažu da su odlučujući za sudbinu te zemlje, a Zapad ocenjuje da će to biti test za ukrajinsku demokratiju.

Izbori za 450 poslanika Vrnovne rade sa mandatom od pet godina i održavaju se po mešovitom sistemu: polovina poslanika se bira po proporcionalnom, a polovina po većinskom sistemu.

Ankete pokazuju da bi najviše glasova trebalo da osvoje tri partije: dosad vladajuća Partija regiona predsednika Viktora Janukoviča, Batkivščina bivše premijerke Julije Timošenko, koja služi kaznu zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, i nova partija Ukrajinska demokratska alijansa za reforme (Udar), boksera Vitalija Klička, koja je i najveće iznenađenje predizborne trke.

Cenzus od pet odsto trebalo bi da pređu i komunisti i nacionalistička partija Sloboda, koja ne krije rusofobske i antisemitske stavove, čije je uporište Zapadna Ukrajina.

Pored višeg cenzusa (ranije je bio tri odsto), novina na ovim izborima je i da mogu da se nadmeću samo partije, a ne i koalicije.

Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima po proporionalnom sistemu učestvuje 21 partija, a ukupno 87 partija, za koje može da glasa više od 36 miliona stanovnika sa pravom glasa na 33.639 biračkih mesta, u zemlji i inostranstvu, u 77 država.

Regularnost glasanja nadgledaće više od 130.000 domaćih i oko 4.000 međunarodnih posmatrača, a izbore će obezbeđivati 65.000 - 70.000 pripadnika MUP, preneli su ruski mediji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA