Medvedev: Staljin i njegovi saradnici počinili najgnusniji zločin

Premijer Rusije je povodom Dana sećanja na žrtve represije izjavio da Josif Staljin zaslužuje najoštriju osudu zbog rata protiv sopstvenog naroda

  • 0

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev osudio je danas sovjetskog vođu Josifa Staljina i njegove saradnike za ubijanje sopstvenog naroda, na nacionalni Dan sećanja na žrtve represije.

- Za ono što se tada dešavalo, ne samo Josif Staljin već i najveći deo funkcionera iz tog vremena, nesumnjivo zaslužuju najoštriju presudu. Oni sada ne mogu biti pozvani na odgovornost, ali to je istina - rekao je Medvedev prilikom posete Uralu.

On je dodao da to mora ostati u analima ruske istorije, tako da se nikada ne ponovi, jer je "rat protiv sopstvenog naroda najgnusniji zločin".

Grupa za ljudska prava Memorijal ranije je napala ruske vođe da su se vratili taktici iz doba Staljina - pompeznim suđenjima i osudama opozicionih aktivista, navodeći da oni nemaju osećaj za "istorijsku odgovornost".

Ni Medvedev ni predsednik Rusije Vladimir Putin nisu prisustvovali današnjem skupu na mestu masovne grobnice u moskovskom predgrađu Butovo, održanom kao deo aktivnosti u znak sećanja na žrtve političke represije u organizaciji Memorijala.

Medvedev je u vreme kada je obavljao dužnost predsednika države podržao program destaljinizacije i za Sovjetski Savez rekao da je bio totalitarna država, dok je Putin u retkom komentaru na tu temu 2007. godine rekao da su žrtve Staljina posebna tragedija za Rusiju.

Pod Staljinovom vladavinom, milioni ljudi su bili zatočeni u logorima, a na stotine hiljada nelojalnih režimu ubijeno je u čistkama. Pa, ipak, neki Rusi ga i dalje poštuju, pre svega kao ratnog vođu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA