SVE JOŠ MIRIŠE NA NJU: Kokain u vazduhu u osam gradova Italije!

Rezultati italijanskog Instituta za istraživanje atmosferskog zagađenja kažu da se u osam gradova oseti prisustvo marihuane i kokaina u vazduhu, s tim da je najveća koncetracija u Torinu, a najmanja u Palermu

  • 0

Naučnici sa italijanskog Instituta za istraživanje atmosferskog zagađenja objavili su rezultate jednogodišnjeg istraživanja psihoaktivnih supstanci u vazduhu u osam italijanskih gradova: Bolonji, Firenci, Milanu, Napulju, Palermu, Rimu, Torinu i Veroni, a oni su pokazali prisustvo marihuane i kokaina u vazduhu pomenutih gradova.

Najveća koncentracija psihoaktivnih supstanci u vazduhu zabeležena je u Torinu, a najmanja u Palermu.

Pored ovih, merio se sadržaj i drugih supstanci, poput nikotina i kofeina.

Otkrivene minimalne količine - oko 0,26 nanograma kokaina po kubnom metru u Torinu - nisu ni izbliza dovoljne da utiču na psihu stanovnika. Poređenja radi, prosečno zrnce soli teško je oko 80.000 nanograma.

Međutim, autori studije kažu da njihov rad baca svetlo na trendove upotrebe narkotika. Tako se pokazalo da je u Torinu razvijenija trgovina kokainom, dok univerzitetski gradovi, poput Firence i Bolonje, u vazduhu imaju uglavnom čestice marihuane.

Istraživanje iz 2009. godine pokazalo je da između 85 i 90 procenata papirnog novca u Americi ima tragove kokaina. Novčanice mogu biti zagađene za vreme kupoprodaje droge, kada se u obliku rolni koriste za ušmrkavanje opijata u prahu, ili u automatima za podizanje novca, u kojima se mešaju čiste sa zagađenim novčanicama.

(Telegraf.rs / izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA