AMANDMAN NA ZAKON: Joci Amsterdamu smanjuje se kazna za 10 odsto!

Amandman vlasti na Zakon o amnestiji obuhvatiće osuđene za teško ubistvo, a bio bi primenjen u slučaju osuđenih za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona i Sretena Jocića

  • 0

Vladajuća koalicija priprema amandman na Zakon o amnestiji koji predviđa da se osuđenima za teško ubistvo kazna smanji za 10, a ne 25 odsto kako je prvobitno bilo predloženo.

Novo, restriktivno rešenje odnosiće se na one kojima sud nije izrekao maksimalnih 30 do 40 godina zatvora, već blaže kazne. Ukoliko se usvoji, ono će, između ostalog, biti primenjeno u slučaju osuđenih za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona i Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam.

Jocić je pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog podstrekivanja na ubistvo Gorana Marjanovića 1995. godine, ali još nije počeo da izdržava ovu kaznu. Pošto je u pritvoru zbog ovog dela proveo dva meseca koja su mu uračunata u kaznu, ostalo mu je da odsluži još 14 godina i deset meseci.

Ako se pomenuti amandman usvoji i kazna mu se smanji za 10 odsto, na slobodi će se naći za 13 godina i dva meseca.

Predlog Zakona o amnestiji predviđa da se oni koji su na dan stupanja na snagu ovog zakona prvi put pravnosnažno osuđeni na kaznu zatvora do tri meseca oslobađaju daljeg izvršenja kazne.

Treća kategorija zatvorenika, koji su zbog raznih dela osuđeni na veće kazne, mogu da računaju na skraćenje boravka iza rešetaka za četvrtinu.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA