KNEŽEVIĆ POSLE OSLOBAĐANJA: Ne znam da li ću tužiti državu

Bivši gradonačelnik Zrenjanina i aktuelni ministar poljoprivrede i šumarstva oslobođen je optužbi da je malverzacijama s građevinskim zemljištem oštetio budžet opštine za 150 miliona dinara

  • 1

Specijalni sud u Beogradu oslobodio je bivšeg gradonačelnika Zrenjanina, aktuelnog ministra poljoprivrede i šumarstva, Gorana Kneževića i 18 njegovih nekadašnjih saradnika optužbi da su malverzacijama sa građevinskim zemljištem u Zrenjaninu oštetili državu za oko 150 miliona dinara,

Osuđen je jedino Nikola Halas, načelnik Odeljenja za urbanizam Zrenjanina, na godinu dana zbog primanja mita, uz obavezu da vrati 10.000 evra, koliko je uzeo, ali će se i on naći na slobodi budući da je toliko vremena proveo u pritvoru.

Goran Knežević izjavio je danas da je zadovoljan oslobađajućom presudom jer nikada nije uradio ništa protiv zakona.

- Nisam uradio ništa protiv zakona i kad bih mogao opet bih ponovio u interesu države i građana - rekao je Knežević ispred suda.

Na pitanje da li će tražiti odštetu zbog neosnovanog boravka u pritvoru od 13 meseci, Knežević je rekao "da za to ima još vremena".

Posle tri godine suđenja, Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je sudu da Kneževića i njegove saradnike osudi na kazne zatvora od dve do šest godina, u zavisnosti od pojedinačne odgovornosti, dok su optuženi tražili oslobađanje od optužbi tvrdeći da su neosnovane i nisu dokazane.

Knežević je oslobođen optužbi za više krivičnih dela - primanje mita, zločinačko udruživanje, zloupotrebu službenog položaja, podstrekivanje na zloupotrebu službenog položaja i pokušaj zloupotrebe službenog položaja.

Sudija Maja Kovačević Tomić rekla je, pozivajući se na veštačenje, da je osam investitora od 10 platilo zakup zemljišta u skladu sa zakonom i propisima Zrenjanina. Preostala dva investitora su prema rečima sudije Kovačević preplatili zemljište.

- Knežević je bio lokalni predsednik DS-a. Novac pronađen u sefu Kneževića predstavljao je donacije Demokratskoj stranci i to je bilo u skladu sa zakonom - rekla je sudija.

Maja Kovačević Tomić je u obrazloženju presude rekla da je sud želeo ranije da donese presudu, ali da je to bilo neizvodljivo zbog obimnosti postupka.

- Saslušali smo 120 svedoka i pregledali na desetine hiljada stranica pismenih dokaza. Posle svestrane analize, sud je utvrdio da je jedino Halas izvršio jedno krivično delo primanja mita, dok su svi ostali oslobođeni jer optužbe nisu dokazane - navela je sudija.

Optužbi su oslobođeni nekadašnji pomoćnik gradonačelnika za privredu Ivan Dević, bivši načelnik finansija u gradskoj upravi David Dimkić, nekadašnji direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" Bratislav Tomić, direktor Turističke organizacije Zrenjanjina Milan Milošev, advokat Ðorđe Matić, Milorad Ponoćko, Božidar Ðurica, Laslo Fuks, vlasnik i saradnici agencije za obezbedenje "Gvozden", Uglješa Grgur i  Marijana Šarenac.

Takođe su oslobođeni optužbi biznismen iz Novog Sada Mile Unčanin, vlasnik nekoliko prevoznih preduzeća Mile Jerković, zrenjaninski preduzetnici Milorad Smiljković, Mladen Živković i Miloš Baždar, kao i biznismen iz Crne Gore Ranko Babović i beogradski investitor Branko Savković.

Knežević je letos postao ministar, kao kadar Srpske napredne stranke, ali nije iskoristio svoje pravo da se pozove na imunitet.

Bio je uhapšen 1. oktobra 2008. godine pod sumnjom da je "organizator građevinske mafije" i u pritvoru je proveo 13 meseci, posle čega je pušten da se brani sa slobode.

Na presudu obrana i tužilaštvo imaće pravo da se žale Apelacionom sudu u Beogradu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • andrej

    1. novembar 2012 | 09:43

    ko još u pritvoru provede 13 meseci, manje borave ubice i silovatelji!!! A sad nek mi neko kaže iskreno, zar za to što ga terete usamamljen slučaj?! Jedan je morao pasti za primer ostalim. U optužnici bi trebalo da piše da se optužuje za decentralizaciju uzimanja mita.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA