INDEKS PROSPERITETA: Srbija 79, SAD ispale iz top 10 (VIDEO)

Godišnji indeks prosperiteta se izračunava u poslednjih šest godina u 142 zemlje i zasnovan je na osam kategorija, među kojima su ekonomska snaga, obrazovanje i rukovođenje zemljom

  • 1

Srbija se prema indeksu prosperiteta nalazi na 79. poziciji u svetu, dok su Sjedinjene Američke Države prvi put ispale sa liste vodećih deset najprosperitetnijih zemalja, na kojoj su, po bogatstvu i blagostanju građana, najbolje rangirane tri skandinavske zemlje.

Prema godišnjem indeksu prosperiteta, koji sastavlja nezavisna savetodavna organizacija "Legatum institut", SAD su pale na 12. sa 10. pozicije, u vreme sve većih sumnji u zdravlje najveće nacionalne privrede na svetu i sposobnosti njenih političara, prenela je američka agencija Blumberg.

Prva tri mesta na listi zauzimaju Norveška, Danska i Švedska.

Norveška i Danska zadržale su vodeće pozicije, koje su zauzimale i 2011. godine, dok je Švedska preskočila Australiju i Novi Zeland i našla se na trećem mestu.

Prema ovom Indeksu, Srbija je na 79. mestu, a na poslednjem mestu liste nalazi se Centralnoafrička Republika. Slovenija je 24, Hrvatska 50, Crna Gora 57, Makedonija 75, dok su Albanija i Bosna i Hercegovina na 92. i 99. mestu.

Indeks prosperiteta izračunava se u poslednjih šest godina u 142 zemlje i zasnovan je na osam kategorija, među kojima su ekonomska snaga, obrazovanje i rukovođenje zemljom.

Indekst pokriva 96 odsto svetske populacije i predstavlja pokušaj šireg merenja ekonomskog zdravlja zemalja, pored indikatora kao što je bruto domaći prozivod (BDP).

Izveštaj je pokazao da je, čak i u vreme najgore finansijske krize od Velike depresije 1930-ih, globalni prosperitet porastao u svim regionima u protekle četiri godine, iako je osećaj bezbednosti ugrožen zbog tenzija na Bliskom istoku i strahova od kriminala u Latinskoj Americi.

Švajcarska, Norveška i Singapur nalaze se na prva tri mesta prema podindeksu koji meri zadovoljstvo građana ekonomijom i njihova očekivanja od nje.

U oblasti preduzetništva, Danska se našla ispred Švedske i Finske, zahvaljujući inovacijama i mnogim mogućostima koje pruža preduzetnicima.

"Legatum institut" je istraživačka grana "Legatum grupe", privatne investicione firme sa sedištem u Dubaiju, koju je 2006. osnovao novozelandski milijarder Kristofer Čendler.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • andrej

    1. novembar 2012 | 09:21

    Bitna je perspektiva! Zamisli da piše, Srbija je na čak 74 mestu, ne pominjući države iz regiona, koje su bolje kotirane, jel Bože moj, mi imamo ,,najjeftiniju struju, grejanje, benzin..'' u tom istom regionu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA