AFERA BRODOGRADILIŠTE: Zoran Janjušević negira da je oštetio firmu za 800.000 evra

Bivši savetnik Zorana Đinđića pred istražnim sudijom Višeg suda porekao da je naneo štetu "Kargo logističkom centru brodogradilišta Beograd"

  • 1

Zoran Janjušević (49), bivši savetnik Zorana Đinđića pred istražnim sudijom Višeg suda porekao da je naneo štetu "Kargo logističkom centru brodogradilišta Beograd" od 800. ooo evra. Istražni sudija je Janjuševiću i Pavlu Miljkoviću (50), direktoru preduzeća "Kargo logistički centar brodogradilišta Beograd" odredio pritvor do mesec dana zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogli da utiču na svedoke.

Policija je pre dva dana uhapsila Pavla Miljkovića (50), direktora preduzeća "Kargo logistički centar brodogradilišta Beograd" i Zorana Janjuševića, specijalnog savetnika u tom preduzeću i bivšeg savetnika za bezbednost ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića, zbog sumnje da su počilini krivično delo zloupotrebe službenog položaja. Miljković se sumnjiči da je od 1. januara 2006. do 1. januara 2010. godine, uz podstrekivanje Janjuševića, davao naloge finansijskoj službi da odobrava plaćanja na teret ovog preduzeća za radove koji su izvršeni na kući u Tolstojevoj ulici broj 7, čiji je vlasnik Janjušević. Time je pomentom preduzeću napravljena šteta od 800.000 evra.

Kako Telegraf.rs saznaje, Janjušević i Miljković su negirali da su počinili krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

- Miljković je izjavio da je "Kargo logistički centar brodogradilišta Beograd" po nalogu Filipa Ceptera odobravao plaćanja za radove na kući Zorana Janjuševića u Tolstojevoj na Dedinju. Janjušević je došao u firmu po dogovoru sa Cepterom. Njih dvojica su imala usmeni dogovor da Janjušević preuzme na sebe obavezu da privatizovanu firmu Brodogradilište "Beograd", koja je 2007. godine bila u dugovima od 170 miliona dinara podigne na noge. Radio je bez plate 3-4 godine i uspeo da vrati sve dugove, ali uz uslov da brodogradilište plaća njegove račune za građevinske radove na kući u Tolstojevoj ulici. Zepter je dao nalog Miljkoviću da odobrava plaćanje Janjuševićevih računa, što brojni finansijski izveštaji potvrđuju - navodi naš izvor iz istrage.

Advokat Momčilo Minić, branilac Miljkovića izjavio je da njegov klijent nije mogao da utiče na odluke između Ceptera i Janjuševića. On je potvrdio da je krivičnu prijavu podneo Cepter posle poslovnih sukoba sa Janjuševićem 2010.godine i da je hapšenje rezultat te prijave.  Advokat Ivan Šebek, branilac Janjuševića izjavio je da ne može da daje izjave za medije dok se ne konsultuje sa svojim branjenikom.

Odbrana je predložila da se u nastavku postupka kao svedok sasluša Filip Cepter.

JANJUŠEVIĆ I RANIJE BIO POD ISTRAGOM

Podsetimo Viši sud u Beogradu obustavio je u decembru 2010. godine istragu protiv Zorana Janjuševića, Nemanje Kolesara i još dvojice osumnjičenih da su zloupotrebili službeni položaj u vezi s privatizacijom fabrike cementa "Novi Popovac" kod Paraćina.

U vreme raspisivanja tendera za prodaju cementare, predsednik Upravnog odbora bio je Kolesar, a direktor Križan. Jakovljević je bio direktor firme "MCS grup", a Janjušević visoki funkcioner Vlade Srbije.

U zvaničnim dokumentima je navedeno da je istraga bila pokrenuta zbog sumnje za zloupotrebu službenog položaja.

Švajcarska kompanija je, kako se ističe, "u nekoliko navrata" uplatila oko 2.000.000 dolara na račun firme "Majron Sejls limited" sa Sejšelskih ostrva, čiji je vlasnik Janjušević.

Sa tog računa 355.000 dolara prebačeno je, kako se tvrdi, na privatni račun Kolesara, zatim 250.000 na Križanov i 860.000 na račun Jakovljevića.

Mediji i istražni organi su Janjuševića povezivali i sa aferom "Mobtel". U medijima je dovođen je u vezu i sa aferom "Delimustafić" i sumnji da je, kao stečajni upravnik beogradskog brodogradilišta, bivšem ministru policije Bosne i Hercegovine Aliji Delimustafiću izdao poslovni objekat u tom brodogradilištu.

Janjušević je 3. marta 2007. prvostepenom presudom osuđen u Trećem opštinskom sudu u Beogradu na uslovnu kaznu od godinu dana i osam meseci zatvora, zbog utaje preko sedam miliona dinara poreza. Pored toga Janjuševiću je izrečena i novčana kazna od 800.000 dinara.

(Telegraf.rs / Foto: apatinska hronika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA