KO JE OVAJ ČOVEK: Od vozača SDB do prisluškivanja kriminalaca i neposlušnih članova Vlade

Janjušević za vreme akcije "Sablja" prikupio pet tomova razgovora kriminalaca, zbog čega je 2003. otvoreno pitanje da li je bilo moguće prikupiti i tomove razgovora nekih drugih ljudi

  • 1

"Zoran Janjušević, nekada bliski saradnik pokojnog srpskog premijera Zorana Đinđića, bio je 1992. običan operativac i vozač u Službi državne bezbednosti u Srpskom Sarajevu. Kako je Janjušević iz Republike Srpske došao za savetnika za bezbednost u kabinetu Đinđića? Postoji li uopšte njegova biografija?"

Ovo je umesto uvoda napisano u tekstu Instituta Paralaks, objavljenog 2008, koji je portal akademediasrbija.com  preuzeo i objavio pod naslovom "Upropastitelji Srbije i nova srpska elita".

- Njegova uloga kod pokojnog premijera, samo osam godina kasnije, se ne uklapa. Bio je umešan u razne mahinacije u vezi s prodajom ili upropaštavanjem mnogih firmi po Srbiji. On sam, svedočeći na suđenju za atentat na Đinđića, pokušao je to da objasni i ispalo je da je tu došao sticajem okolnosti. Da li se savetnik za bezbednost premijera jedne države postaje slučajno?- navodi se u ovoj analizi.

Janjušević za vreme akcije "Sablja" prikupio pet tomova razgovora kriminalaca, zbog čega je 2003. otvoreno pitanje da li je bilo moguće prikupiti i tomove razgovora nekih drugih ljudi. U javnosti se najčešće spekulisalo da se Janjušević bavio i formiranjem dosijea "neposlušnih" članova Vlade Srbije.

Bivši potpredsednik Vlade Srbije Žarko Korać je 2003. godine obavestio građane da je Janjušević "u najvećoj tajnosti, da za to nije znala ni policija, već samo mali broj ljudi, prisluškivao razgovore kriminalaca".

Kasnije, Janjušević se sasvim lepo snašao i u Sloveniji. Krajem 2010. Viši sud u Beogradu je posle procesa dugog pet i po godina, u nedostatku dokaza, oslobodio Janjuševića i Nemanju Kolesara optužbi za zloupotrebe u privatizaciji cementare "Novi Popovac".

Istraga protiv Kolesara, bivšeg šefa kabineta premijera Srbije, i Janjuševića, tadašnjeg savetnika Đinđića, kao i protiv direktora cementare Darka Križana i Miroljuba Jakovljevića, direktora preduzeća "MCS grup", pokrenuta je u aprilu 2004. Tužilaštvo je tvrdilo da su se Križan i Kolesar 2001. godine, po raspisivanju tendera za privatizaciju cementare, sa švajcarskom "Holcim grupom" dogovorili da njihovo preduzeće "Brajtenburger" bude proglašeno za najpovoljnijeg kupca.

Zanimljivo je da su mu u avgustu 2011. obili stan na Vračaru. Odneli su sef, u kojem je bilo nešto porodičnog zlata i pokloni koje su deca dobila od pokojnog premijera, a uzeli su još neku bižuteriju iz ćerkine sobe. Ne, nije bilo para, jer Janjušević, kako je priznao, novac ne drži u kući.

(Telegraf.rs)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • БИВШИ

    2. novembar 2012 | 14:52

    ОН ЈЕ БИВШИ УДБАШ, УБИЦА И ПЛАЋЕНИК СТРАНЕ СИЛЕ, А ТО САД КАО НИКО НЕ ЗНА КО КЕ ОН ????? СМЕШНО

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA