• 0

SANU DOBIO 20 AKADEMIKA: Handkeu najviše glasova, Čavoški opet nije prošao!

Među novim akademicima su i književnik Goran Petrović, istoričar Ljubodrag Dimić, kompozitorka Isidora Žebeljan i slikar Petar Omčikus

  • 0

Srpska akademija nauka i umetnosti primila je 20 novih, a 22 akademika dobilo je status redovnog člana. Sedam članova dobilo je zvanje inostranog, dok je 12 akademika izabrano za dopisne članove.

Najviše glasova dobio je nemački pisac Piter Handke, koji je izabran za inostranog člana SANU. Najmlađi član SANU i jedan od izabranih za redovnog člana, kompozitorka Isidora Žebeljan rekla je da je dobila dodatni podstrek za dalji rad.

Osim nje, za redovne članove sa odeljenja likovne i muzičke umetnosti izabrani su Branislav Mitrović, Todor Stevanović i Ivan Jevtić, za dopisnog Petar Omčikus i inostranog Ivan Štraus.

Za redovne članove s odeljenja jezika i književnosti izabrani Nada Milošević Đorđević, Predrag Piper, Aleksandar Loma i Milorad Radovanović, a za dopisne članove Goran Petrović i Janoš Banjai.

Sa odeljenja društvenih nauka niko od kandidata nije izabran za dopisne članove, dok je redovni član postao Danilo Basta.

Dragoljub Živojinović i Mirjana Živojinović sa odeljenja istorijskih nauka primljeni su za redovne članove SANU, za dopisnog Ljubodrag Dimić, a Anatolij Arkadjevič Turilov za inostranog člana SANU.

Sa Odeljenja za matematiku, fiziku i geo-nauke za redovne članove izabrani su Milan Damnjanović i Gradimir Milovanović, za dopisne Branislav Jelenković, Vladica Cvetković i Miodrag Mateljević, a za inostranog Laslo Foro.

Vladimir Stevanović i Bogdan Šolaja sa odeljenja hemijskih i bioloških nauka postali su redovni članovi, dok su Radmila Petanović i Radomir Saičić primljeni za dopisne, a Gordana Vunjak Novaković postala je inostrani član SANU.

Sa odeljenja tehničkih nauka za redovne članove izabrani su Zoran Đurić, Ninoslav Stojadinović i Zoran Popović, za dopisne Velimir Radmilović i za inostranog Valerij Vasiljevič Kozlov.

Nebojša Lalić, Vojislav Leković, Peško Predrag i Vladisav Stefanović sa odeljenja medicinskih nauka primljeni su u redovne članove SANU, za dopisne Petar Seferović, Zoran Krivokapić i Milorad Mitković, dok je inostranog izabran Mihail Veniaminovič Ugrumov.

Zanimljivo je da ni ovog puta nije prošao član Odeljenja društvenih nauka Kosta Čavoški, kao i dopisni član odeljenja tehničkih nauka Zoran Đurić.

Za izbor redovnog člana bilo je potrebno 43 glasa, odnosno 66 za dopisne i inostrane članove. Sledeći izbori u SANU biće održani za tri godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok