Razgovori s MMF-om 2.februara u Beogradu

Tom prilikom će biti razjašnjene sve nedoumice oko aranžmana iz predostrožnosti i budžeta za 2012. godinu, najavio Dušan Nikezić

  • 0

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić najavio je da će prilikom razgovora s Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koja dolazi u Beograd 2. februara, biti razjašnjene sve nedoumice oko aranžmana iz predostrožnosti i budžeta za 2012. godinu.

Nikezić je podsetio da su osnovni parametri budžeta za 2012. godinu, koji su dogovoreni s MMF-om - ispoštovani, kao što su deficit bužeta od 4,25 odsto bruto domaćeg proizvoda, visina javnog duga, ukupni prihodi i rashodi državne kase...

"Ostale tačke koje nisu usaglašene su nekoliko investicionih projekata značajnih za Republiku Srbiju, a jedan od njih je dokapitalizacija Komercijalne banke. Očekujem da ćemo prilikom posete Misije MMF-a, koja će početi 2. februara, razrešiti i te male nesuglasice i da će aranžman iz predostrožnosti dobiti pozitivnu ocenu u punom obimu", rekao je Nikezić televiziju B92.

Nikezić je naglasio da, ukoliko bi aranžman iz predostrožnosti s MMF-om bio ugrožen na bilo koji način, "to ne bi bila dobra poruka".

"Upravo iz tog razloga, mi (Vlada Srbije) konstantno komuniciramo s MMF-om, razjašnjavamo sve nedoumice i imamo pozitivna očekivanja", poručio je državni sekretar u Ministarstvu finansija.

Pojedini domaći mediji danas izneli špekulacije da MMF, navodno, smatra da je budžet Srbije ove godine suviše opterećen investicijama i radi nastavka aranžmana očekuje da povučemo odluku o ulaganju 100 miliona evra za dokapitalizaciju Komercijalne banke, čije akcije bi preuzela Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

U tom slučaju većinski vlasnik Komercijalne banke postao bi EBRD, koji sada ima 25 odsto udela, dok je u vlasništvu Srbije 42,6 odsto.

Bivša ministarka finansija Diana Dragutinović je u januaru 2011. godine izjavila domaćim medijima da je u ugovorima, koji su sa stranim partnerima potpisani krajem 2009. godine, omogućena dokapitalizaija Komercijalne banke i navedeni su uslovi pod kojima će država prodati Komercijalnu banku ili otkupiti učešće međunarodnih finansijskih institucija.

"Vlada je preuzela obavezu da se odrekne kontrole nad Komercijalnom bankom u roku od šest godina. Ali, ako do kraja 2012. godine država ne saopšti svoje namere oko privatizacije banke na način kako je to dogovoreno, međunarodne finansijske institucije mogu da zahtevaju od Vlade da otkupi sve njihove akcije", objasnila je tada ministarka Dragutinović.

Komercijalna banka je u 2010. godini dokapitalizivana sa 120 miliona evra sredstvima EBRD-a, Međunarodne finansijske korporacije iz Vašingtona (IFC - deo Svetske banke), Nemačkog investicionog fonda DEG i švedskog fonda za investicije u zemlje u razvoju "Swedfund International AB".

(izvor: Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA