TRIBINA U BIH: Bošnjak i Bosanac su različite identifikacije

- Svaki Bošnjak može biti Bosanac, a svaki Bosanac ne mora da bude Bošnjak - poručio je akademik Muhamed Filipović sa tribine o dilemama Bošnjaka uoči predstojećeg popisa stanovništva

  • 4

Akademik Muhamed Filipović objasnio je, tokom tribine o dilemama Bošnjaka uoči predstojećeg popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini naredne godine, da je Bošnjak nacionalna, a Bosanac teritorijalna identifikacija.

Na tribini koja je imala za cilj edukaciju o razlikovanju teritorijalnih, odnosno državnih i verskih odrednica, kao i bitnost pitanja jezika i veroispovesti, Filipović je poručio da je bitno razlikovati teritorijalnu identifikaciju kao što je Bosanac i Hercegovac od verskih - musliman, i nacionalne koja treba da glasi Bošnjak.

- Svaki Bošnjak može biti Bosanac, a svaki Bosanac ne mora da bude Bošnjak - rekao je Filipović.

On je istakao i "osporavanje bošnjačkog identiteta, što je osnovni vid osporavanja Bosne".

- Ako Bosna nema svoj narod koji je imenom, istorijom i sadržajem svog identiteta vezan za tu zemlju i državu, onda ona nije supstancijalna istorijski. Onda se ona svodi na Srbe i Hrvate kao jedine istorijske nacije - rekao je Filipović.

Filipović je, kako su preneli sarajevski mediji, mišljenja da određeni faktori, među kojima i međunarodni, ne dozvoljavaju da se Bosna "konačno konstituiše kao država tri naroda, među kojima su Bošnjaci najbrojniji i najviše vezani za nju".

(M. S. / Tanjug)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kimi

    4. novembar 2012 | 23:47

    Bosnjak je iskljucivo verska odrednica, a ne nacionalna. Da bi bila nacionalna moralo bi postoji izjasnjavanje nekih Bosnjaka kao pravoslavaca, katolika, budista, ateista i td. Ovako je Bosnjak samo pokusaj pretvaranja veroispovesti Musliman u nacionalnu pripadnost

  • NESA

    4. novembar 2012 | 08:23

    BOSANAC JE GEOGRAFSKA ODREDNICA PO MESTU RODJENJA,A BOSNJAK JE NOVOKOMPONOVANI NAZIV ZA SRBE KOJI SU PRIMILI ISLAM

  • Zoran Miletic

    3. novembar 2012 | 21:02

    Mora i Mujo nesto da radi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA