Srbija po slobodi medija na 80.mestu od 179.zemalja

Srbija se nalazi u grupi zemalja sa uočljivim problemima

  • 0

Od ukupno 179 zemalja, Srbija se u najnovijem izveštaju organizacije "Reporteri bez granica" - Indeks medijskih sloboda u svetu 2011-2012, našla na 80. mestu, u grupi zemalja sa uočljivim problemima.

Zemlje su u ovom izveštaju klasifikovane u pet kategorija - dobra situacija, zadovoljavajuća situacija, uočljivi problemi, teška situacija i veoma teška situacija, a Srbija se našla "na sredini", u grupi država za koje se ocenjuje da imaju uočljive probleme.

Na veb sajtu organizacije nije objavljen pojedinačni izveštaj sa detaljnijom analizom slobode štampe u Srbiji u proteklom periodu.

Kada je reč o regionu Balkana, u izveštaju grupe sa sedištem u Parizu ističe se da je ekonomska kriza naglasila probleme sa kojima se suočavaju mediji u regionu - njihovo korišćenje za privatne ili kriminalne interese, nelojalnu konkurenciju na veoma malim tržištima i autocenzuru sve većeg broja loše plaćenih novinara.

"Sudski zvaničnici, od kojih su mnogi slabo obučeni, zajedno s vladom i često korumpirani, deluju više zainteresovani za uznemiravanje medija nego za okončanje pravne nekažnjivosti onih koji prete i fizički napadaju novinare", navodi se u izveštaju objavljenom na veb sajtu "Reportera bez granica".

Napominje se da je to bio slučaj u BiH, Crnoj Gori, Albaniji i Makedoniji, koja je izgubila 40 odsto svojih medija zatvaranjem "Plus produkcije", kompanije u čijem su vlasništvu bila tri dnevnika i vodeća privatna TV stanica.

Među balkanskim zemljama, prema Indeksu medijskih sloboda, od Srbije su bolje plasirane BiH (58. mesto) i Hrvatska (68), dok su lošija mesta zauzele Makedonija (94), Albanija (96) i Crna Gora (107).

Prvo mesto u Indeksu medijskih sloboda su zauzele Finska i Norveška, dok su na začelju Iran, Sirija, Turkmenistan, Severna Koreja i Eritreja.

(izvor: Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA