Telekom stoprocentno srpski

Direktor Telekom Srbija Branko Radujko i predsednik i izvršni direktor grčkog OTE Majkl Camas potpisali dokument o prenosu akcija sa grčke na srpsku kompaniju

  • 0

Potpisivanju su prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Mirko Cvetković, a ovim dokumentom Telekom Srbija sada je kompletno u vlasništvu države.

Tadić je podsetio da je za godinu dana, koliko je prošlo od trenutka od kada je postojala namera da se izvrši privatizacija Telekoma, načinjen veliki zaokret u donešenju odluka.

- Ponuda koju smo dobili nije bila prihvatiljiva. U međuvremenu, doneli smo dobru odluku o otkupu akcija, čime su stvoreni uslovi da Telekomom upravalja srpski menadžment, ali i da se za građane obezbede besplatne akcije - rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je rekao da će Srbija i u budućnosti donositi teške i odgovorne odluke, "biće još zaokreta u svim sferama, ali će oni, kao i u slučaju Telekoma, uvek biti u skladu sa našim standardima, od kojih nećemo odustajati".

Prema njegovim rečima, kompanija Telekom Srbija ima veliki značaj ne samo za Srbiju, već i za čitav region, zbog toga što usluge u domenu telekomunikacija menjaju svakodnevnicu ljudi i stvaraju šansu za razvoj društva.

Premijer Srbije Mirko Cvetković istakao je da potpisivanjem ugovora svi učesnici u tom poslu mogu biti zadovoljni.

Cvetković je naveo da je za Telekom Srbija ovaj posao povoljan jer je cena za otkup akcija, ako se poredi sa cenom planiranom za prodaju Telekoma Srbija na tenderu, znatno niža.

Prema njegovim rečima ova transakcija omogućava Telekomu da izađe na berzu, a za Republiku Srbiju značajna je jer se otkupom akcija zaokružuje vlaništvo u toj kompaniji i neće više biti akcija sa prioritetnim pravima kao do sada.

Za građane je ovaj posao važan jer su stvoreni uslovi za besplatnu podelu akcija, rekao je premijer i dodao da je i grčki OTE na dobitku jer, u situaciji kad Grčka ima finansijske teškoće, to preduzeće dobija značajnu količinu gotovog novca koja će im pomoći u realizaciji tekućih ciljeva.

Radujko: Još konkurentniji

Generalni direktor Telekom Srbija Branko Radujko je naveo da su ovim poslom otvorena vrata toj kompaniji da se posveti unapređenju poslovanja i kvalitetu usluga kao i unapređenju konkurentnosti na tržištima svih zemalja u kojima posluje.

On je naglasio da kompaniju u narednom periodu čeka puno posla, kao što su profesionalizacija menadžmenta i izlazak na berzu.

Radujko je rekao da će srpska kompanija posle toga biti fokusirana na dalji razvoj i da će biti još inovativnija i konkurentnija.

- Spremni smo da se fokusiramo isključivo na dalji razvoj kompanije, na naše korisnike, modernizaciju mreže, unapređenje kvaliteta usluga. Bićemo još inovativniji i konkurentniji i samim tim će kompanija vredeti više - rekao je Radujko.

Grčkom operatoru će biti isplaćena kupoprodajna cena od 380 miliona evra, a istog dana će biti obavljen i prenos akcija u Centralnom registru, u kome će država imati 80 odsto akcija, a Telekom Srbije 20 procenata.

Za finansiranje otkupa akcija Telekom Srbija je uzeo kredit od 470 miliona evra, od konzorcijuma banaka.

Grčkoj kompaniji OTE i Telekomu Italija 1997. godine prodato je 49 odsto akcija, za oko 1,56 milijardi nemačkih maraka. Italijani su kupili paket od 29 odsto, a Grci od 20 odsto akcija, dok je država upravljala sa preostalih 51 odsto. Srbija je 2003. godine otkupila italijanski paket za 195 miliona evra.

(Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA