AKADEMIJA RADI PUNOM PAROM: Kuzmanović najavio "Enciklopediju Republike Srpske"

Specifičnost "Enciklopedije Republike Srpske" i zahtevnost njene pripreme ogleda se u obradi više od 3.000 naseljenih mesta u 61 opštini u Srpskoj, što nije slučaj u drugim enciklopedijama koje pažnju posvećuju isključivo većim naseljenim mestima

  • 0

Predsednik Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske (ANURS) Rajko Kuzmanović najavio je veliki projekat te akademije - "Enciklopediju Republike Srpske", na kojoj je u poslednje četiri godine angažovano više od 400 saradnika iz različitih oblasti.

Kuzmanović je naveo da enciklopedijska izdanja u svim državama sveta predstavljaju jedan od najpouzdanijih i najznačajnijih izvora, registara i baza podataka, te je tako i projekat "Enciklopedija Republike Srpske" jedan od najvećih i najznačajnijih projekata Akademije, koji je od velikog značaja za Srpsku.

Specifičnost "Enciklopedije Republike Srpske" i zahtevnost njene pripreme ogleda se u obradi više od 3.000 naseljenih mesta u 61 opštini u Srpskoj, što nije slučaj u drugim enciklopedijama koje pažnju posvećuju isključivo većim naseljenim mestima.

- Poznato je da je institucijama koje su specijalizovane za pripremu enciklopedijskih izdanja potrebno i više od deset godina za pripremu jednog toma. To potvrđuje da je reč o jednom od najzahtevnijih izdavačkih poduhvata - kazao je Kuzmanović, koji očekuje da prvi od četiri toma bude predat u štampu krajem sledeće godine.

Kuzmanović je rekao Srni da je želja Akademije bila da, bez obzira na velike poteškoće na koje nailaze u prikupljanju potrebnih podataka, svako naseljeno mesto dobije svoju odrednicu, jer će na taj način ova publikacija predstavljati ličnu kartu, zemljišni i imovinski grunt Srpske.

U "Enciklopediji Republike Srpske" biće obrađene sve oblasti društvenog života, uključujući tu i privredne, kulturne, obrazovne i druge sfere života, kao i ličnosti koje njima pripadaju u vremenu u kome živimo.

- To će biti sveobuhvatno izdanje, koje će stvoriti objektivnu sliku o Republici Srpskoj, te će služiti svakom čoveku koji živi na njenom prostoru i izvan nje. Do sada je registrovano oko 11.000 odrednica, a obrađeno je oko 3.000 - precizirao je Kuzmanović, koji je ponovo izabran za predsednika ANURS.

(Telegraf.rs / Tanjug / Foto: Zvornikdanas.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA