ŠVERC DROGE: Austrija tranzitna zemlja za "Balkansku rutu"

Na osnovu svog položaja, Austrija je veza za transport narkotika između juga i istoka ka centralnoj i zapadnoj Evropi

  • 0

Izveštaj o narkoticima pokazao je da je prošle godine bilo za 8,6 odsto više prijava zbog kršenja zakona o narkoticima nego 2010. i da je Austrija ostala tranzitna zemlja za droge koje se švercuju "Balkanskom rutom".

Ukupno su nadležne vlasti podnele 25.892 prijave krivičnih dela na osnovu zakona o narkoticima, što je oko 70 na dan, proizilazi iz izveštaja koji je Ministarstvo unutrašnjih poslova objavio za 2011. godinu.

Vrednost zapljenjenih droga iznosila je 26.217.150 evra, a 2010. bila je 49,3 miliona evra. Prema izveštaju Ministarstva, 24.129 prijave su podnete u vezi sa narkoticima, a 1.759 u vezi sa psihotropskim supstancama i četiri u vezi sa supstancama za proizvodnju droga.

- Alarmantni podatak je da je broj novih korisnika kod mladih, između 14 i 18 godina, porastao sa 395 u 2009. godini na 708 u 2010, a 2011. je iznosio 670 - istakla je ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl Lajtner.

Ona je ukazala da je kanabis i dalje najviše konzumirana droga u Austriji.

Austrija je, na osnovu svog položaja, kao tranzitna veza između juga, istoka ka centralnoj i zapadnoj Evropi, ostala tranzitna zemlja, a ne zemlja proizvođač, navodi se u izveštaju.

Tako se preko Austrije švercuju heroin i druge droge iz Avganistana, kao i kokain preko aerodroma Švehat, dodaje se u izveštaju.

"Raspodela" droge za upotrebu u Austriji obavlja se preko grupacija stranih kriminalaca, koji su poreklom iz Turske, Srbije, Makedonije i Hrvatske, ali i severne i zapadne Afrike, tvrdi se u izveštaju.

Potražnja za ilegalnim narkoticima pokriva se gotovo isključivo švercom iz inostranstva. Jedini izuzetak je proizvodnja kanabisa, pošto se preko interneta mogu lako nabaviti potrebna oprema i informacije za proizvodnju kanabisa visokog kvaliteta.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA