SKANDAL TRESE TEL AVIV: Izraelska vojska i Mosad zaustavili napad na Iran!

Naredba o pripravnosti vojske naišla na protivljenje načelnika Generalštaba Gabija Aškenazija i tadašnjeg šefa Mosada Meira Dagana koji je upozorio da takva odluka nije legalna jer je neophodno da je donese čitava vlada, a ne samo pojedini ministri

  • 0

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu i ministar odbrane Ehud Barak pripremali su vojsku za napad na Iran 2010. godine, ali su od toga odustali zbog protivljenja šefa armije i Mosada, prenela je izraelska televizija deo izveštaja koji će večeras biti objavljen u celini.

U delovima izveštaja, kako je navela TV, nije razjašnjeno da li je doneta konačna odluka o napadu, ali je navedeno da je naredba o pripravnosti vojske naišla na protivljenje načelnika Generalštaba Gabija Aškenazija.

On je upozorio da bi neprijatelji Izraela mogli da primete šta se dešava i da bi mogao izbiti rat.

Tadašnji šef Mosada Meir Dagan je upozorio da odluka nije legalna jer je neophodno da je donese čitava vlada, a ne samo pojedini ministri, kao što je navodno bio slučaj.

- Ta harmonika proizvodi muziku kad je svirate. To nije nešto što činite ako niste sigurni da nećete da završite vojnom operacijom - prenela je televizija reči Aškenazija.

Dagan je kazao da su Netanijahu i Barak jednostavno pokušali da "ukradu odluku da se ide u rat".

Netanijahuov portparol Mark Regev izjavio je da neće ništa komentarisati do objavljivanja punog izveštaja.

U odlomcima emitovanim sinoć, Barak je kazao kako mu je Aškenazi poverio da vojska nije u stanju da izvede napad. Aškenazi to poriče i tvrdi da je kazao Baraku da bi rat u tom trenutku "bio strateška greška".

Izrael smatra Iran najvećim neprijateljem, jer je iranski predsednik Mahmud Ahmedinežad pozvao na brisanje te zemlje sa mape sveta, a  holokaust u Drugom svetskom ratu označio je mitom.

Izraelski lideri veruju da je cilj razvoja iranskog nuklearnog programa proizvodnja atomske bombe, što Teheran poriče. Netanijahu je već više puta upozorio da se pretnja silom Iranu mora ozbiljno razmotriti, podseća "Asošiejted pres".

Izraelski premijer je nedavno ocenio da svet ima vremena do narednog leta da zaustavi iranske ambicije.

(M. B. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA