RISTIČEVIĆ: Ispitati rad "Dajners kluba"

Poslanik SNS-a zatražio zabranu firmi koje se neovlašćeno bave finansijskim uslugama, a kao dokaz navodi Dajners klub "Beograd" i krivi vladu Mirka Cvetkovića

  • 3

Marijan Rističević, poslanik Srpske napredne stranke, zatražio je da se zabrani rad firmama koje se neovlašćeno, suprotno Zakonu o bankama, bave finansijskim uslugama. Dajners klub "Beograd" naveo je kao dokaz da postoje takvi davaoci finansijskih usluga koji nisu registrovani.

- Po informacijama koje imam, Dajners klub "Beograd" sasvim neovlašćeno emituje platne kartice, bavi se izdavanjem kredita i s obzirom da nisu regsitrovani, da nisu banka, nisu ni podložni kontroli od NBS - rekao je Rističević.

Prema njegovim rečima, bivša vlada Mirka Cvetkovića omogućila je poslovanje takvih firmi. On je naveo da velika šteta može da se nanese trgovcima u slučaju propasti te firme.

- U tom slučaju, svi oni koji su dali robu, neće je naplatiti, neće moći da je naplate s obzirom da niko nije nadležan za tu kontrolu, jer nisu banka i nemaju nikakvo osiguranje - kazao je Rističević.

Odgovarajući na pitanja poslanika, guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je da bi nadležni trebalo da preispitaju registrovanje i rad Dajners kluba "Beograd", kao i da centralna banka nije nadležna za kontrole takvih firmi.

- Ta vrsta organizacija ne potpada pod nadležnost i ne može da bude predmet kontrole NBS, već nekih drugih institucija, ali nije moje da delim zadatke drugima-  rekla je Tabaković u raspravi o izmenama Zakona o NBS.

Prema njenim rečima, ovim problemom bi mogao da se pozabavi onaj ko se bavi Agencijom za registrovanje pravnih lica.

Tabaković je navela da NBS nadzire samo one koji ovlašćeno obavljaju poslove finansijskih usluga.

- U svakom slučaju treba preispitati njihovo registrovanje i bavljenje tom delatnošću koja, po vašim rečima, može biti štetna - kazala je Tabakovićeva.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maki

    9. novembar 2012 | 09:25

    Diners Beograd izgleda radi na crno, ne placa PDV, niko ga ne kontrolise, izdaje platne kartice mimo zakona o bankama a guvernerka kaze da nije u nadleznosti NBS! Kako nije kada se bave poslovima koje samo banke smeju da obavljaju? Sta ako bankrotiraju? Ko ce trgovcima nadoknaditi ogromne dugove koji su nastali koriscenjem kartica? Ko ce bankama nadoknaditi novac iz kredita koje je povlacio Diners Beograd a koji su visemilionski, Ko onda kontrolise finansijske transakcije i poslovanje Dinersa Beograd? Ko ce snositi posledice ako bankrotiraju, jel opet drzava i posteni gradjani?

  • felixfaber

    2. januar 2013 | 23:51

    Poznavajuci ga,i to licno,mora da im je duzan neke pare... ide za onom narodnom "sto je dzabe i Bogu je drago"

  • najprovokator

    6. novembar 2012 | 00:09

    vidi ovog alkosa...ma to sve treba pohapsiti..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA