Izraelci većinom za Romnija - Palestincima svejedno

Poslednje ankete ukazuju da 57 odsto Izraelaca veruje da bi Romni vodio bolju politiku, dok Palestinci smatraju da se ništa neće promeniti ko god da dođe u Belu kuću

  • 0

Uoči današnjih izbora u SAD, očigledno je da većina Izraelaca navija za republikanskog kandidata Mita Romnija, koji će, kako veruju, biti bolji prijatelj Izraela nego dosadašnji predsednik Barak Obama.

Za razliku od njih, Palestinci smatraju da se ništa neće promeniti ko god da dođe u Belu kuću.

Poslednje ankete ukazuju da 57 odsto Izraelaca veruje da bi Romni vodio bolju politiku, dok je 22 odsto opredeljeno za Obamu.

Ejtan Gilboa, profesor i ekspert za američko-izraelske odnose sa Univerziteta Bar Ilan, kaže da većina Izraelaca smatra da Obama vodi politiku koja nije u skladu sa izraelskim interesima, prenosi AFP.

Prema njegovim rečima, Izrael nikad nije imao tako značajno mesto u američkim predsedničkim izborima i kandidati nikada kao sada nisu koristili promotivne spotove gde neki od izraelskih lidera govori u prilog kandidatu.

- Obamin tim je optužio premijera Benjamina Netanijahua da se meša u američke predsedničke izbore i favorizuje Romnija. Čak i da to nije tačno, utisak o tome je već naneo određenu štetu Obaminim odnosima sa premijerom - rekao je on.

Profesor kaže da većina Izraelaca zapravo favorizuje Romnija zato što veruju da se Obama loše poneo prema Netanijahuu i da vodi politiku koja nije u skladu sa interesima Izraela.

- Većini Izraelaca se Obama dopada kao osoba, ali nemaju poverenja u njegovu politiku prema Izraelu i Bliskom Istoku generalno - dodao je on.

Odnosi između Netanijahua i Obame nikada nisu bili glatki, to je bilo primetno u njihovim javnim nastupima i razlikama povodom ključnih pitanja, kao, na primer, na koji način postupati kada je reč o iranskom nuklearnom programu, podseća AFP.

Netanijahu se zalaže za mnogo tvrđi stav prema Iranu, uključujući preventivne napade, dok je Obama pre za upotrebu diplomatije i sankcija.

Za razliku od Izraelaca koji se nadaju pobedi Romnija, Palestincima je svejedno ko će doći u Belu kuću.

S obzirom na to da su mirovni pregovori na mtrvoj tački već dve godine, Obama više ne izaziva onakav entuzijazam kao ranije kod Palestinaca koji smatraju da, i ako dođe do promene u Beloj kući, to neće imati nekog efekta.

- Situacija u SAD je poznata, oni će podržati Izrael ko god da bude idući predsednik - kaže Muhaned Abdelhamid, politički analitičar iz Ramale.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA