Kacin podržao Vilijamsona u istrazi o trgovini organima

Kacin je u razgovoru s specijalnim tužiocem EU za trgovinu organima i ratne zločine pružio punu podršku naporima tužioca i njegovog tima da završe istragu o "svim navodima iz izveštaja Dika Martija"

  • 0

Potpredsednik Delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin razgovarao je danas na odvojenim sastancima sa šefom Misije BiH pri EU Igorom Davidovićem i specijalnim tužiocem Evropske unije za trgovinu organima i ratne zločine Klintom Vilijamsonom.

Kacin je u razgovoru s Vilijamsonom pružio punu podršku naporima tužioca i njegovog tima da završe istragu o "svim navodima iz izveštaja Dika Martija", navedeno je u saopštenju.

- Svi navodi koje sadrži izveštaj Dika Martija se moraju što pre razjasniti kako bi proces normalizacije odnosa između Srbije i Kosova mogao neometano da se nastavi. To naročito važi za demistifikaciju trgovine organima koja se, prema izveštaju Martija, odigrala u nekolicini slučajeva - rekao je Kacin.

- Albanija, Kosovo i Srbija treba da pruže punu saradnju i svu institucionalnu podršku gospodinu Vilijamsonu u njegovom radu i pozdravljam nameru srpskih zvaničnika da u tome istraju, kao i pomoć koju je Albanija već pružila. Pored pitanja trgovine organima, neophodno je rešiti i pitanje svih nestalih kojih ima preko 1.700 od početka rata na Kosovu, i više stotina od juna 1999. godine. Smatram da pitanje nestalih treba da bude deo predstojećeg visokog političkog dijaloga između Beograda i Prištine - dodao je on.

On je kazao da je imao i vrlo konstruktivan i ohrabrujući susret sa ambasadorom Davidovićem.

- Iako BiH nedopustivo mnogo kasni u procesu približavanja EU, smatram da se upravo sada pruža jedinstvena prilika da se nadoknade propuštene šanse i da politički lideri BiH zajedničkim naporima izbore dobijanje statusa kandidata. Za taj korak je neophodno napokon dogovoriti i sprovesti zakonodavne promene u skladu sa odlukom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci - naveo je Kacin.

- Osnovno demokratsko pravo svakog punoletnog građanina je upravo glasačko pravo i pravo da bude biran, zato rešenje ovog problema mora biti imperativ Sarajeva. Smatram da je od velike važnosti da BiH unapredi svoju regionalnu saradnju sa Srbijom, posebno u domenu saradnje tužilaštva za ratne zločine. Sporazum koji reguliše njihovu saradnju mora biti odblokiran što je odgovornost i Vlade u Beogradu i Predsedništva BiH - istakao je on.

(I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA