SRPKINJA POVRATNICA NA KIM: Albanci nam daju kuće bez nameštaja i vode!

Milanka Jovanović, koja se pre mesec dana vratila u svoju kuću u selu Drenovac na Kosovu, kaže za Telegraf da povratničke porodice dobijaju prazne, neopremljene kuće, zbog čega meštani spavaju na betonu i žive bez vode i sa ogrevom dovoljnim samo za mesec dana

  • 1

Srpkinja Milanka Jovanović (62) vratila se u selo Drenovac, opština Klina, na Kosovo i Metohiiju, ali je dve nedelje spavala praktično na betonu, mučila se bez vode, a za predstojeću zimu nema dovoljno ogreva. Kako je rekla u razgovoru za Telegraf, bezbednosna situacija je mirna, ali kretanje nije sasvim slobodno.

Milanka je sa Kosova izbegla u Srbiju 1999. godine. Tada je iz opštine Klina otišlo oko 400 srpskih domaćinstava sa oko 1.500 članova. U okviru programa za povratak Srba na Kosovo, Milanka je u Drenovac stigla 5. oktobra 2012. godine.

- Ovde sam već mesec dana. Od kosovskih vlasti smo dobili kuće, ali potpuno prazne, bez nameštaja, na betonu smo spavali, a nismo imali ni vodu. Tek posle dve nedelje dobili smo nešto malo nameštaja da možemo normalno da živimo - počinje Milanka priču za Telegraf.

Ona kaže da su trenutno u toku radovi na uvođenju vode u njenu kuću, te da bi za nekoliko dana trebalo da dobije normalnu pijaću vodu. U selo Drenovac se ove godine vratilo 12 porodica sa uglavnom starim stanovništvom.

- Sad ne možemo ništa da radimo na zemlji, samo čekamo zimu da dođe i prođe. Od Danskog saveta smo dobili dva metra drva po osobi, ali, verujte, to su neka tanka drva, sekiricom da ih slomite, to nije ni za mesec dana - rekla nam je Milanka.

Prema njenim rečima, od kosovskih vlasti neće dobiti nikakvu finansijsku pomoć, dok od Srbije očekuju takozvanu "povratničku pomoć" u iznosu od 8.500 dinara. Nikakvih drugih izvora prihoda nemaju.

Iako se opština Klina nalazi u centralnom delu Kosova, Milanka kaže da je nije strah.

- Vratila sam se jer sam želela da se vratim na svoju zemlju. U početku je bilo malo neobično, čujete svaki šum i nije svejedno, ali se navikavam. Izgleda da je sada bezbedno, mada su u maju dve kuće povratnika zapaljene. Oko moje kuće su Srbi, a Albanci su gore, u šumi - objasnila je Milka za naš portal.

(M. Stojanović / Foto: KIM radio)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA