KRAJ UREDBE: Povećanje marže neće izazvati poskupljenja

Ministar trgovine Rasim Ljajić najavio je da će Uredba o ograničenju marži za osnovne životne namirnice na deset odsto važiti samo do kraja ove godine i da će se cene vitalnih proizvoda formirati na slobodnom tržištu

  • 0

Srpski ekonomisti smatraju da Uredba o organičenju maloprodajne marže za osnovne životne namirnice na 10 odsto nije dala očekivanje rezultate u sprečavanju rasta cena i prestanak njenog važenja ne bi trebalo da izazove poskupljenja.

Predsednik Upravnog odbora Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović tvrdi da ne treba očekivati poskupljenje životnih namirnica kada prestane da važi uredba, na samom početku iduće godine. On je rekao da efekti limitiranih maloprodajnih trgovačkih marži na osnovne životne namirnice nisu dali očekivane rezultate zbog "dogovora trgovaca i proizvođača".

U trgovinskom lancu "Delez Srbija", u čijem su sastavu "Maksi" i "Tempo" trgovine, kažu da su meseci za nama pokazali da primena Uredbe o ograničenju marži nije bio dobar način za sprečavanje rasta cena i nije dala rezultate prema krajnjim potrošačima.

- Mi se kao privatna kompanija zalažemo za otvoreno, slobodno i fer tržište i raduje nas da čujemo da vlada namerava da preuzme korake koji vode u tom pravcu. Mišljenja smo da cene treba da formiraju kretanja na otvorenom tržištu i konkurencija, a ne država - istakli su u toj kompaniji.

Saradnik Centra za slobodno tržište Aleksandar Stevanović ocenio je  da je prestanak važenja uredbe o maržama "veoma pametna odluka čime se uklanja bespredmento nasilje na tržištu koje je za posledicu imalo uglavnom nestašice ili neke čudne distorzije". On je ukazao da ni trgovci ni proizvođači ne mogu da diktiraju cene, jer ako potrošači nemaju odakle da plate - jednostavno ne mogu podići cene.

Ministar trgovine Rasim Ljajić najavio je da će Uredba o ograničenju marži za osnovne životne namirnice na deset odsto važiti samo do kraja ove godine i da će se cene vitalnih proizvoda formirati na slobodnom tržištu. Ljajić je kazao da je Uredba o ograničenju marži izazvala različita tumačenja, bilo je i oštrih kritika, a kako je podsetio i Evropska komisija je u svom izveštaju kritikovala primenu te mere.

Vlada Srbije je 30. decembra 2011. godine donela uredbu kojom se najviša ukupna stopa marže u prometu osnovnih životnih namirnica ograničava na 10 odsto. Uredba se odnosi na pšenično brašno tip 400 i 500, jestivo suncokretovo ulje, termički obrađeno kravlje mleko (pasterizovano, sterilizovano), jogurt, beli kristalni šećer i svinjsko, goveđe i kokošje sveže meso i slatkovodnu ribu.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA