Svedok: "Šakali" su bili najsvirepija jedinica

Ključni svedok na suđenju optuženima za ratni zločin u selu Ćuška, bivši pripadnik jedinice "Šakali" Zoran Rašković rekao je danas da su "Šakali" tokom rata na Kosovu bili najsvirepija formacija.

  • 0

Ključni svedok na suđenju optuženima za ratni zločin u selu Ćuška, bivši pripadnik jedinice "Šakali" Zoran Rašković rekao je danas da su "Šakali" tokom rata na Kosovu bili najsurovija i najsvirepija formacija.

Svedočeći pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, Rašković je kazao da je ta jedinica obavljala "poslove" koje nijedna druga nije htela.

Prema njegovim rečima, osim "Šakala", kojima je komandovao pokojni Nebojša Minić, na Kosovu su tokom rata bile i jedinice "Frenkijevci" Franka Simatovića, jedinice Gorana Radosavljevića Gurija, kao i Jedinica za specijalne operacije.

Rašković je istakao da je Minić u Peći bio "strah i trepet", zbog surovosti.

Pojedini njegovi saborci koji su optuženi za zločine u Ćuški i danas su u suočenju sa svedokom osporavali njegov kredibilitet.

Rašković je krajem decembra, tokom prva tri dana svedočenja, neke od optuženih "Šakala" označio kao egzekutore.

Dvojica optuženih Siniša Mišić i Abdulah Sokić optužili su Raškovića da je silovao ćerku Ise Baljaja, mesara iz Peći, što je svedok negirao navodeći da u to vreme nije bio na Kosovu već da je o tom slučaju saznao od dečaka koga je "Vampir", kako po optužnici glasi nadimak Sokića, zarobio i nad njim se iživljavao.

Rašković je juče izjavio da njegovoj porodici i njemu, zbog svedočenja, stižu pretnje iz "moćnih centara".

Rašković je počeo da svedoči krajem decembra prošle godine, bez mera zaštite koje su mu tokom istrage bile dodeljene, i tada je detaljno opisao zločine nad albanskim stanovništvom u selu Ćuška, na Kosovu 1999. godine, a neke od optuženih, bivše saborce, označio kao egzekutore.

Za zločine u selu Ćuška optuženo je 13 pripadnika Teritorijalne odbrane, policije i jedinice "Šakali", kojima se na teret stavljaju ubistva, silovanja, pljačke i paljenje imovine civilnog stanovništva.

(Izvor: Beta)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA